Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Öppen fråga till Björn Ljungqvist (M), ordförande i Barn- och utbildningsnämnden, Falun

Med bakgrund till de nedskärningar inom Faluns skolväsende som Falu alliansen gör med hjälp av SD.

Du är kapten på fartyget. Du är den som har ansvar för att leda organisationen. Du styr nu i en riktning som är förödande för personalens arbetssituation och elevernas lärande på lång sikt. De nedskärningar som drabbar elevstödjare, vaktmästare pedagoger och övrig personal verkat spelat mindre roll. Lärarnas rop och skrik om ökade resurser för att ha möjlighet att kunna göra det uppdrag som de är ålagda att göra hörs inte av dig i kaptenshytten. Inte nog med det utan även de elever du lämnat efter dig på ön som inte höll måttet, som behöver extra hjälp och anpassning. Deras rop kommer aldrig nå fram då är du inte prioriterar dem. För deras lagliga rätt till likvärdig utbildning inte passar in i din ekonomiska plan.

Då det har kommit till min kännedom att nu i november så har du Björn varit med på Lugnetgymnasiet, träffat företrädare för Skolverket, skolledningen och skolförvaltningen. Samma dag hade samma skola, det vill säga Faluns största kommunala gymnasieskola (Lugnet) öppet hus. Då kom det frågor, kritik och synpunkter från vårdnadshavare, personal och elever. Redan tidigare samma vecka var delar av utbildningsnämnden på Lugnetgymnasiet. Även då framkom det från skolans personal att nedskärningarna kraftigt försvårar möjligheterna att bedriva en fullgod verksamhet.

Stämmer det att varken du eller någon från beslutsmajoriteten (M, KD, C, SD, L, FAP) var på plats? Att ingen av frågorna om Faluns skolors framtid, elever eller personalens situation besvarades från er i majoritet? Att den enda politiska närvaron från utbildningsnämnden kom från den politiska oppositionen. Jag hoppas att det skett ett missförstånd i det jag hört och att det fanns närvaro från er i beslutsmajoritet.

Jag anser att du har ansvar som beslutande politiker att finnas på plats för våra vardagshjältar det vill säga skolans personal som frågar om sin framtid. Hur ser du själv på det ansvaret Herr ordförande?

Eller är det så att uppe i kaptenens hytt finns inget utrymme för dialogen (i dubbel bemärkelse) eller samtal. Utan den som inte längre orkar eller kan bära ett allt tyngre ok nu får gå på plankan. Om detta är början får vi se vad denna skräckfärd tar vägen med dig som kapten.

Kjell Gustafsson, Sundborn

Svar direkt: Min och Falualliansens målsättning är att fokusera skolans resurser på att så många elever som möjligt skall nå sin fulla potential. I detta ingår att vi strävar mot att alla elever skall nå gymnasiebehörighet efter grundskolan och att våra gymnasieelever skall fullfölja sina utbildningar med goda studieresultat.

Till vårt förfogande har vi 1453 miljoner svenska kronor under 2020. Dessa pengar ska räcka till förskola, pedagogisk omsorg, fritidshem, grundskola, särskola samt gymnasieskola. Den skolformen som under föregående mandatperiod har haft minst tilldelning (i jämförelse med övriga kommuner) är grundskolan.

Det är min grundmurade övertygelse att satsningar på grundskolan i allmänhet och grundskolans tidiga år i synnerhet är nödvändiga för att nå de mål jag beskrev ovan.

Kjell Gustafsson nämner ett ”öppet hus” på Lugnetgymnasiet. Denna aktivitet riktar sig till vårdnadshavare och elever i årskurs nio, alla gymnasieskolor erbjuder det i samband med gymnasievalet. Det är ingen politisk aktivitet. Om man vill diskutera politik så är jag alltid tillgänglig, men det är ju inte det du vill göra.

Syftet med din så kallade fråga är att misskreditera och skapa tvivel i mitt och Falualliansens goda uppsåt. Så vi kommer att fortsätta styra denna ”skuta” ett bra tag framöver, till gagn för medborgarna i Falu kommun.

Björn Ljungqvist (M)

Ordförande i Barn- och utbildningsnämnden, Falun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel