Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Opinion mot Dalavinds stora vindkraftsplan i Orsa Finnmark

Orsa Besparingsskog ägs av ca 2200 delägare som valt en allmänningsstyrelse att företräda delägarnas intresse.

På en kaotisk jordägarstämma 2014 gavs styrelsen (utan att någon förstod konsekvenserna) fullt mandat att ta långsiktiga affärsbeslut utan att förankra detta med delägarna.

Konsekvensen av detta är en situation där styrelsen under flera år drivit en plan på vindkraft på Orsa Besparingsskog. Avverkningar har skett för att förbereda för detta industriprojekt.

Ett arrendeavtal med Dalavind finns om tillstånd att bygga cirka 97 vindkraftverk som blir cirka 285 meter höga i orörd natur i närheten av bebyggelse i norra Orsa och västra Ljusdal.

Den stora frågan är om allmänningsstyrelsen haft egenintresse i detta eftersom de inte haft någon dialog med delägarna i detta jätteprojekt.

Ett tidigare exempel är investering i vattenkraft som fram till idag inte gett någon speciell avkastning. Den gången togs också enligt mig beslut utan insyn från delägarna.

Detta har väckt en negativ syn på styrelsen som även fått en överklagan på höstmötet 2020 där länsstyrelsen slog ner på vissa delar och följden blev att valet av styrelseordförande och en ledamot nu ogiltigförklarades 18 maj.

Det kommer nu att bildas en förening som har till syfte att göra skadan av vindkraftsindustri så liten som möjligt, helst ingen alls. Det vill säga väcks opinion samt informera inblandade parter i Orsa och Ljusdal. Se Dalavinds hemsida för att få en förståelse i detalj på ingrepp på Koppången och Pilkalampinoppis rekreationsområden samt byar och stugor i dess närhet. Se

även Orsa Besparingsskogs nya fina film som inte med ett ord nämner ovanstående plan.

I övrigt kan nämnas alla sällsynta djur och fåglar som är beroende av området för att upprätthålla livskraftiga stammar. Djurlivet blir enormt hotad med detta jättelika industriprojekt.

Till detta kommer den negativa miljöpåverkan som blir av tunga transporter, nya vägar, kabelgrävning, högspänningledningar, mikroplaster, ljud, blinkande ljus, skuggbildning med mera.

Vad blir det av jakten och fisket? Otroligt många har detta som fritidsintresse! Stora områden som inte får beträdas.

Sune Wallin, delägare

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel