Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Öman och Bergman (M): Att elever medvetet förstör lokalerna är otroligt allvarligt

På kort tid har två kommunala skolor eldhärjats i kommunen. Båda bränderna utreds av polis och det är inte uteslutet att åtminstone en av dessa är anlagd.

Samtidigt hörs nödrop från lärare och rektorer om ökad skadegörelse inne i skolbyggnader under skoltid och att papperskorgar antänds. Det är värmeelement som slits ur sina fästen, dörrlister som rycks bort, fönster som krossas, bränder på toaletter. Allt detta i nya eller renoverade skollokaler.

Borlänge har redan idag problem att få plats med elever i sina lokaler. Att elever medvetet förstör lokalerna är otroligt allvarligt och föräldrarna har här ett stort ansvar att se till att vägleda sina barn till att bli ansvarstagande samhällsmedborgare. Det är inte skolans primära roll att uppfostra barn utan skolan ska se till att ge barn och ungdomar kunskap att klara sig i det vuxna livet med målet om egen försörjning.

Värderingar kring vad som är rätt och fel måste skapas i hemmet och detta är föräldrarnas ansvar. Om detta brister måste sociala myndigheter gripa in och ge stöd i föräldrarollen och i yttersta fall ta över och placera barnen i familjehem.

Kameraövervakning invändigt som utvändigt på samtliga skolor är en sådan åtgärd som borde övervägas, rondering med väktare för att stävja ordningsstörningar framförallt efter skoltid. Avstängda wifi-nät utanför skoltid kan vara en annan åtgärd för att förhindra att skolgårdarna blir tillhåll för kriminella aktiviteter. Föräldrar, lärare och rektorer ska känna att de har politiken i ryggen när dessa olagliga handlingar ska bekämpas.

När vi nu närmar oss ett sommarlov är riskerna större med sysslolösa ungdomar och åtgärderna brådskar därmed. Vi moderater kräver nu att åtgärder omedelbart sätts in. Förutom att det är skattemedel som förstörs utgör dessa kriminella aktiviteter en fara för barn och ungdomar som vistas i dessa lokaler.

Jonas Öman (M)

2:e vice ordförande Barn- och utbildningsnämnden

Ulrik Bergman (M)

Gruppledare kommunfullmäktige Borlänge

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel