Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Om gräddfiler inom vården

Annons

Svar på Maria Strömkvists (S) och Sebastian Karlbergs (S) inlägg.

Först några uppgifter från Svensk Försäkring angående myterna om gräddfiler inom vården och att sjukvårdsförsäkringen leder till att vården blir mindre jämlik.

”Försäkringspatienter går inte före i kön. Privata vårdgivare tar landstingspatienter först enligt lag. I mån av plats kommer försäkringspatienter. Landstingen tar aldrig försäkringspatienter. Sjukvårdsförsäkringen står för 1 procent, landstingen för 99 procent av de totala kostnaderna för vård. Vården kan därför aldrig bli mer jämlik än vad den är inom landstingen.”

Idag har cirka 650 000 personer en privat sjukvårdsförsäkring, många genom sina fackförbund.

De betalar landstingsskatt som alla andra, men nyttjar inte den offentliga vården, och bidrar därmed stort ekonomiskt till den offentliga vården. Vad skulle det kosta om 650 000 människor, som idag betalar för en vård de inte utnyttjar, plötsligt skulle utnyttja den offentliga vården? Och hur skulle kötiderna påverkas?

Det är ingen resursbrist inom svensk sjukvård. Sverige är ett av de EU-länder som lägger mest pengar på hälso-och sjukvård. Trots allt tal om nedskärningar har mellan 2013–2017 satsningen på svensk sjukvård ökat från 400 miljarder kronor till 500 miljarder kronor.

Till detta kommer att Sverige ligger i toppskiktet bland världens länder när det gäller antal läkare per 1 000 invånare men samtidigt har vi det lägsta antalet läkarbesök per invånare och år.

När det gäller sjuksköterskor har de övriga nordiska länderna fler per invånare enligt OECD.

Sverige har 11 sjuksköterskor per 1 000 invånare och genomsnittet för OECD är 9.

Jag vill påstå att privat sjukvård är inget problem utan det är offentlig vård som bedrivs ineffektivt och för byråkratiskt och som skapar dagens vårdköer. Enligt tidningen Vårdfokus har byråkraterna i vårdapparaten ökat med 36 procent mellan 2010 och 2018.

Dags att lägga ideologin lite åt sidan och ta tag i de verkliga problemen inom sjukvården.

Vi borde snegla på Norge som för 20 år sedan lade specialistsjukvården under staten efter att den norska hälsovården var i kris med svarta hål i ekonomin, långa köer och stor ojämlikhet i vården beroende på var i landet man råkade bo.

Melker Andersson (M)

Hedemora

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel