Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Om en höjning av hyran sker har Hyresgästföreningen medverkat till densamma

I ett flygblad riktat till hyresgäster i Ludvikahem skriver Hyresgästföreningen ännu ett kapitel i sitt manifest mot privat ägande. Under rubriken Öppna inte dörren för utförsäljningar tar man, med anledning av de diskussioner kring avyttringar som förs inom det kommunägda bostadsbolaget, påpassligt tillfället i akt att misskreditera privata hyresvärdar. HGF:s budskap är illa dolt när man höjer ett varningens finger för oseriösa köpare och fastighetsägare med sämre förutsättningar.

LÄS ÄVEN: Man kan förvänta sig att Hyresgästföreningen är sakliga i sin information

OCH SVARET: Alla vill se en väl fungerande bostadsmarknad med väl förvaltade hyresrätter

Vidare målar HGF upp bilden av ett fattigare Ludvikahem och lidande hyresgäster. De ser framför sig ett kommunägt bostadsbolag som inte längre har råd att investera i underhåll och reparationer, och som ett brev på posten kommer hyrorna att höjas. För att understryka allvaret i detta hittepå-scenario förutspår HGF att inte bara hyresgästerna utan även deras barn och barnbarn kommer att drabbas.

Det finns inget belägg för något av dessa påståenden. Däremot finns det ofta flera motiv för kommunägda bostadsbolag att sälja bostäder. Där bristen på bostäder är stor ger många kommuner allmännyttan ett tydligare uppdrag att nyproducera bostäder vilket möjliggörs genom att frigöra kapital. Samtidigt ges då också bättre ekonomiskt utrymme för nödvändigt underhåll och upprustning.

Motivet kan också vara att få in fler privata hyresvärdar i vissa bostadsområden för att uppnå större variation i upplåtelseformerna. I motsats till vad HGF propagerar för behövs det en mångfald av långsiktiga och seriösa aktörer som bidrar till förnyelse och engagemang till den lokala bostadsförsörjningen. Med ett kommunalt bolag som Ludvikahem, som har en klart övervägande andel av lägenhetsbeståndet, torde nya aktörer vara välkommet. Detta ger också hyresgäster större valfrihet och möjlighet att själva påverka kvaliteten på sitt boende.

Att en avyttring leder till höjda hyror är också det felaktigt. Varken privata hyresvärdar eller de allmännyttiga bolagen kan bestämma hyran själva. Hyran kan endast höjas efter förhandling och överenskommelse med Hyresgästföreningen (i vissa fall med enskild hyresgäst). Om en höjning av hyran sker har Hyresgästföreningen medverkat till densamma. Både för allmännyttiga och privata hyresvärdar gäller dock att hyresintäkterna ska täcka alla kostnader. Det är en förutsättning för att kunna ta det stora ansvar som kan förväntas av en viktig och långsiktig samhällsaktör.

Peter Sörman

Näringspolitisk chef, Fastighetsägarna MittNord

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel