Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Ökat stöd till kommunerna välkomnas!

I en debattartikel i Dalarnas Tidningar i höstas efterlyste jag kraftigt ökade generella statsbidrag till kommunerna för behovet är stort om välfärden ska upprätthållas och stora nedskärningar undvikas. Tyvärr fanns det uppenbarligen inte utrymme för detta i den budget som regeringen i samverkan med C och L la fram i höstas och som riksdagen beslutade om så sent som i december.

I debattartikeln uppmanade jag till att tänk om och öka stödet till kommunerna så fort som möjligt för dagens nedskärningar i kommunerna kan begränsas med ett ökat statligt stöd.

Nu kommer ett besked från regeringen, C och L att kommuner och regioner får ett tillskott med 5 miljarder kronor 2020 varav 70 procent går till kommunerna och 30 procent till regionerna.

Lite märkligt kan tyckas att detta behov inte beaktades vid budgetbeslutet i december då behovet var väl känt redan då, men naturligtvis är det oppositionspartiernas påtryckningar om behovet av mer resurser till välfärden som gör att beskedet kommer nu – bättre sent än aldrig.

För framtiden vore det dock bra om besked om de generella statsbidragen till kommuner och regioner kommer betydligt tidigare och inte när ett budgetår redan inletts – det skulle göra kommunernas och regionernas planeringsförutsättningar rimliga då budget och skattesats fastställs före budgetårets början.

Torsten Larsson

Distriktsordförande för Kristdemokraterna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel