Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Ökade sexköp oroar – det krävs en renässans för gemensamma värderingar och respekt

Sex säljs och köps mitt på dagen. På morgonen, vid lunchtiden, på hotell, runt gathörnet och även där du minst anar det. Ja, sex säljs och köps mest hela tiden och är mycket vanligare än vad många tror.

Sexköp sker dessutom ibland med påfyllning på klädkontot eller andra prylar som betalning. Pengar är alltså inte alltid betalningsmedlet. Sugardating kallas ibland denna form av lyxförpackad prostitution som drabbar allt fler unga flickor och pojkar mitt bland oss på ljusa dagen i Falun, i Dalarna och i hela Sverige. Männen som köper sex kan vara vilka som helst – helt "vanliga" män från alla samhällsklasser.

Det är oroväckande att fenomenet sugardating och prostitution blir allt vanligare och går långt ner i åldrarna. Vuxenvärlden och politiken har ingen beredskap eller någon som helst kunskap kring den prostitution som pågår.

När ingen uppmärksammar frågan förblir problematiken dold och de utsattas situation blir allt värre. Det är svårt att komma ur prostitution och många förblir ett byte i pornografins tjänst. Många blir fast i kriminalitet och utanförskap. Som konsekvens blir man ett vårdpaket som kostar både individen och samhället i stort.

Men vem ska man vända sig till som prostituerad? Det är svårt att berätta om utsattheten och tystnaden från vuxenvärlden är kompakt och talande.

Var finns handlingsplaner kring problematiken? Prostitution är inte en privatsak. Det är ett samhällsproblem som bottnar i en människosyn och värderingar om hur vi behandlar varandra.

Polisen gör sitt bästa. De ger stöd och gör riskanalyser för eventuellt skydd. Även länsstyrelsen arbetar effektivt med problemet genom en koordinator som fungerar som en länk för de utsatta och som också sprider kunskap och försöker höja kompetensen i frågan.

Kristdemokraterna har varit med och föreslagit en rad åtgärder för att motverka problematiken med prostitution och sugardating. På lokal och regional nivå måste vi dock gå samman för att råda bot på det hela. Hotell, restauranger, polis, skolor, politiker, tjänstemän, lärare, handläggare, skolsköterskor, kuratorer, föräldrar i regionen måste jobba tillsammans för att synliggöra och motarbeta problematiken.

Det är dessutom viktigt att arbeta förebyggande. Jag och Kristdemokraterna önskar en mottagning i länet där de utsatta kan söka hjälp. Vi önskar också att grundläggande människosyn lyfts mer i skolor och i offentligheten. Jag och Kristdemokraterna önskar att vuxenvärlden och politiker oftare ska fråga våra flickor och pojkar om de har utsatts för sexuella brott.

Det krävs en renässans för värderingar och respekt för varje människa och dennes okränkbara värde. Därför måste vi höja blicken och ta ett stort grepp kring våra gemensamma värderingar.

Samhället måste prata om, och bekämpa, den dolda prostitutionen och sugardatingen som ständigt pågår även när du minst anar det.

Katarina Gustavsson, ordförande Kristdemokraterna Falun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel