Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Offrar jordbruksmarken

Närodlad asfaltpolitik. Centern i Orsa offrar vår bästa jord - bruksmarken. Hela 13-14 hektar blir asfalt mellan Holen och hembygdsgården.

Katastrof.

Är det något som är mer värt att bevara för kommande generationen är det väl Digerbergets unika sluttning. Nu offras Lindängets fina utblick mot sjön för att stockholmarna och andra turister ska kunna blåsa förbi Orsa i 100 km/h. Detta för att tjäna fjuttiga 1-2 minuter på sin resa.

Hur uselt kan man egentligen tänka i sin marknadsföring av kommunen? Borde man inte istället skapa möjligheter för byarna Holen och Vångsgärde att få turister att stanna, fotografera, meditera över naturen och drömma om Orsa. Kanske åka hem, packa och återvända hit som fast boende. Vi måste visa att det finns mer i Orsa än Grönklitt och Fryksås.

Nej, satsa istället på befintlig väg med breddning, gång- och cyklelbana, fartkameror och andra säkerhetsåtgärder.

I Holen, där utsikten är som bäst borde ett större stopp skapas. Varför inte återskapa möjligheten till anrika ”Östlunds Café”, istället för att riva ett modernt, välordnat hus. En plats för entusiastiska fotografer med informationstavlor och som utgångspunkt för ett vandringsstråk upp till Kårgärdeprofilen. Här är platsen att marknadsföra meteoritnedslaget, Siljansringen och resterna efter den en gång så rika bondekulturen.

Skapa dessutom möjligheter för Kungshaga till utveckling och marknadsföring istället för att ta bort infarten med kilometerlång omväg för att nå dit. Katastrof för en framgångsrik näringslivskommun.

Nu i sanningens ögonblick är det dags för Centern med sin ivriga påhejare Socialdemokraterna att öppna ögonen i sin fartblindhet och rädda jordbruksmarken och istället satsa på att utveckla Digerbergssluttningen. Det skulle man kunna kalla närodlad politik - men det är väl för mycket begärt?

Ulf Björklund (KD)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel