Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Nytt förslag ger småhusägare i Dalarna miljardsmäll

Fastighetsskatten har seglat upp och blivit en av de riktigt stora frågorna för landets småhusägare. Det är uppenbart att regeringen vill bereda väg för en återinförd fastighetsskatt.

De beställer rapport efter rapport som alla landar i samma slutsats: Återinför fastighetskatten.

I januariavtalet står att en skattereform ska genomföras. Därefter har rapporter om återinförd fastighetskatt kommit från bland annat regeringens eget Finanspolitiska råd och ESO.

Många ledarredaktioner har också tagit tydlig ställning för en återinförd fastighetskatt. Utöver det har både LO och tankesmedjor som Timbro, Fores och Tiden förespråkat ett återinförande.

Den senaste i raden av rapporter kommer från Studieförbundet Näringsliv och Samhälle (SNS). I den lägger nationalekonomiprofessor Peter Englund fram en rad förslag på det bostadspolitiska området.

Peter Englunds förslag på ny fastighetskatt är mycket mer komplicerad än dagens förutsägbara fastighetsavgift. Skatten ska vara kopplad till statslåneräntan plus 2 procent. Ett glidande medelvärde på fem eller tio år ska användas. Denna fiktiva ränta ska sedan multipliceras med 30 procent. Glasklart? Nej, totalt obegripligt.

Man måste vara nationalekonom för att överhuvudtaget komma på denna idé.

Peter Englund föreslår dessutom att taket i beskattningen ska slopas. Det kommer att driva människor från hus och hem i takt med att taxeringsvärden och räntor stiger. SNS förslag hade inneburit att fastighetsskatten i Falun ökat från dagens ca 8 300 kr till ca 31 300 kr. I Borlänge hade skatten hamnat på ca 28 300 kr och i Ludvika ca 14 700 kr. Det totala skattetrycket på småhusen i Dalarna hade ökat med 1,2 miljarder.

Pengarna skulle inte tillfalla kommunerna i Dalarna, utan skickas till regeringen i Stockholm. Peter Englunds förslag skulle innebära en återgång till den situation som rådde innan reformen 2007.

Skatten kommer återigen kopplas till taxeringsvärdet vilket innebär att skatten ökar om grannen renoverar och säljer dyrt. Dessutom höjs skatten om det allmänna ränteläget ökar.

Vi skulle åter få en orättfärdig och oförutsägbar skatt som skulle slå hårt mot landets småhusägare. En återinförd fastighetskatt skulle inte bara vara förödande för landets småhusägare. En bostadskrasch förefaller oundviklig. Precis som på 90-talet skulle en sådan krasch sprida sig djupt in på finansmarknaden. Och en finansiell härdsmälta är det sista landet behöver i pandemins kölvatten.

Håkan Larsson, samhällspolitisk chef

Villaägarens Riksförbund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel