Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Nya Kristinehallen blir ohyggligt dyr – vad får vi för pengarna?

 
Konserthusfrågan i Falun
Visa alla artiklar

Dalasinfoniettan har utvecklats till en lysande professionell orkester under senare år. En ensemble med en sådan konstnärligt hög nivå är värd sin motsvarighet i en fullgod konsertlokal.

Men inte förrän Borlänge lanserade sitt förslag till ny konsertlokal vaknade ledande falupolitiker. Genom kontakter med regionala makthavare var plötsligt Borlänges utmärkta förslag bortfört från dagordningen.

Falu kommun undersökte olika möjligheter men låste sig vid det sämsta alternativet, om- och tillbyggnad av Kristinehallen.

När arkitekterna presenterade sitt förslag med konserthus på postenparkeringen ansågs det redan vara för sent. Därefter har drygt två år förflutit.

Fördelar med konserthus på postenparkeringen: Större konsertsal. Naturligt god akustik. Publikkapacitet för 800 personer. Salen kommer att kännas luftig även när den är fullsatt genom sin takhöjd. Bättre publikutrymmen avseende foajé, garderob och servering. Ökad tillgänglighet med parkering i två plan och 300 parkeringsplatser.

Viktigt att man i en kulturstad som Falun lyfter fram ett konserthus och ger det en framskjuten placering. En central tomt som postenparkeringen bör nyttjas för en offentlig byggnad.

Nackdelar med Kristinehallen: Konsertsalen är för liten. Det saknas luft och rymd. Akustiken kan till viss del förbättras med dyrbar elektronik, risken är dock stor att det från scenen upplevs störande. Platserna ska utökas till 600. Hur kommer atmosfären att upplevas när det redan nu känns trångt i lokalen vid fullsatta arrangemang?

Musikernas viktigaste mål har varit att få till stånd en större konsertsal. Låsningen till Kristinehallen blir en återvändsgränd för denna ambition. Men chefen verkar nöjd och belåten!

Läget är allt annat än bra. Ett konserthus som är så inklämt och ”avsidestaget” tyder inte på att verksamheten är prioriterad. Trots om- och tillbyggnad känns utrymmen för foajé, garderob och caféer futtiga.

Allt har hittills handlat om Dalasinfoniettan. De framträder i hela länet. Men ingenstans i Dalarna finns en fullgod konsertlokal. Falun skulle kunna ändra på det. Men planerad satsning på Kristinehallen ändrar ingenting. Borlänge kommer inte i sitt kommande kulturhus att satsa fullt ut. Det blir Dalateatern som kan få del av den satsningen och är att gratulera.

I Falun finns också ett musikliv utanför Sinfoniettan och Musik i Dalarna. Inga kontakter har tagits med andra aktörer som nyttjar Kristinehallen. Hur blir det för Dalarnas orkesterförening? Dessutom alla körer, storband, blåsorkester, kulturskola, musikkonservatoriet med flera. Bäst för alla dessa aktörer vore att Kristinehallen blir kvar i lätt upprustat skick parallellt med ett nytt konserthus.

En om- och tillbyggnad av Kristinehallen verkar bli ohyggligt dyr. Publiken, faluborna och nyttjarna kommer att fråga sig vad man fick för pengarna. Även om ett konserthus på postenparkeringen skulle bli dyrare, vilket inte verkar fara fallet, så kan de som får bevista invigningen ändå konstatera: ”Vi fick i alla fall något riktigt bra för pengarna!”

Christer Paulsson, Falubo och tidigare chef för Musikskolan i Borlänge

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel