Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Ny politisk logik i dalakommunen Malung-Sälen?

I slutet av maj deltog jag i en minnesvärd demonstration i Malung med syfte att värna Malungs vackra natur. Det tyska vindkraftsbolaget WPD vill skövla denna natur för att göra plats åt 40 vindkraftverk.

Demonstrationen leddes med pondus och handmegafon av den populäre tidigare prästen i församlingen. Alla skanderade vi ”WPD – Bort me´ de´!” och stämningen var god. Efter en halvtimmes promenad ankom vi till festplatsen Orrskogen. Där togs vi emot i stora samlingssalen av ett dussin funktionärer från vindkraftsbolaget WPD, som bjudit in till så kallat samrådsmöte inför den planerade exploateringen av naturområdet Ripfjället.

Närvarande var VD:n för svenska WPD, den lokala projektledaren, samt ett tiotal medarbetare med olika funktioner och kompetenser i bolaget. De flesta var unga och könsfördelningen var jämn. Ett på ytan modernt, ungt företag. Men med en monstruös förstörelsekraft - och ambitionen att utnyttja den.

Den skrämmande verkligheten presenterades. 40 vindkraftverk, 250 meter höga, på de högsta bergen, kommer att dominera landskapet. Om preliminärt ett år kommer kommunen att tillfrågas om man godkänner exploateringen av Ripfjället eller om man avser lägga veto. Så småningom kommer enligt planerna även två andra berg i Malung – Fageråsen och Stöllsätersberget – att exploateras av andra projektörer.

Några frågor infinner sig:

• Flygvapnet nyttjar ett så kallat lågflygsområde från Vänerns norra strand till södra Härjedalen för träning med stridsflyg på låg höjd. Denna långsmala rektangel skärs av på mitten av de 250 meter höga vindkraftverken som planeras på de höga bergen. Enligt Försvarsmakten föreligger en ”uppenbar risk att den föreslagna vindkraftparken skulle innebära påtaglig skada på Försvarsmaktens lågflygsområde.” Vid mötet påstod WPD att intresset för vindkraft numera väger tyngre än försvarsintresset vid en konflikt dem emellan. Är våra militära myndigheter införstådda med den påstådda nya prioriteringen?

• Kommunen kommer, enligt planerna, att inom ett år behöva ta ställning till frågan om WPD:s ansökan och bestämma huruvida man godkänner den eller lägger kommunalt veto. Kommunen och dess styrande majoritet äger därmed frågan. Säger majoriteten nej, dör frågan och Ripfjället räddas till kommande generationer. Hur långt har frågan avancerat inom majoritetspartiet - och hur är stämningen?

• Politiskt utgör frågan bingo för Sverigedemokraterna. Redan 2015 påtalade vi, Föreningen Svenskt Landskapsskydd, i flertalet debattartiklar att vindkraftfrågan kraftigt kommer att gynna SD. Detta påvisas i Malung också av valresultatet 2019 då vindkraftkritiska SD ökade kraftigt i kommunen med 10 procentenheter. Nu jämnstora med Socialdemokraterna. Vem betvivlar sambandet? SD tackar säkert WPD för hjälpen.

Man må gilla eller ogilla men det är oklokt att ignorera. Ser vi i Malung början till en ny politisk logik kring vindkraftfrågan? Och i sådant fall - vilka blir konsekvenserna?

Jan Hedman

Ordförande för FSL – Föreningen Svenskt Landskapsskydd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel