Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Ny örfil till den norra länsdelen

Trafikverket och Kollektivtrafiknämnden i Region Dalarna med Ulf Berg (M) hindrar utvecklingen. Nu är dags att säga ifrån!

För att kunna behålla och utveckla kommunerna Mora, Orsa och Älvdalen behöver vi bra kommunikationer. Det gäller såväl flyg som järnvägsförbindelser till och från Mora. Jag är fullt övertygad om att såväl näringslivet som civilsamhället delar min uppfattning.

Det är därför mer än märkligt att den statliga myndigheten Trafikverket genom sin maktsituation stängt ner flygförbindelserna till och från Mora.

Mora kommun, liksom staten har lagt ner stora kostnader för att det privata näringslivet skulle kunna utvecklas här i Siljansbygden. Jag anser att Trafikverket medverkar till ett rejält resursslöseri av våra skattemedel genom sitt agerande.

Nu kommer nästa ”örfil” till norra länsdelen genom att Region Dalarnas Kollektivtrafiknämnd, som beslutat att de fem nya dubbelturerna på Siljansbanan mellan Mora–Borlänge avbeställs. Detta är ett dråpslag som slår mot det lokala näringslivet samt lokalbefolkningen i våra kommuner.

För att vara tydlig och korrekt så finns en reservation från tre av ledamöterna i Kollektivtrafiknämnden; Abbe Ronsten, Susanne Norberg och David Örnberg. De har kunskap och vet vad som behövs.

Övriga personer visar i detta beslut att de inte tar någon som helst hänsyn tilll medborgarna i norra länsdelen och det lokala näringslivet i Mora, Orsa och Älvdalens kommuner. Jag konstaterar att dessa personer visar med all tydlighet att de inte ens inser att järnvägstransporter är ett miljövänligt transportsätt. Till detta noterar jag att några av dessa personer bor i vårt område. De nonchalerar ortbefolkningen och utestänger dem till bra kommunikationsmöjligheter med tågförbindelser från sina bostadsorter.

För min del kan jag inte acceptera att kommunerna Mora, Orsa och Älvdalen ska låta sig nöja med att Region Dalarnas Kollektivtrafiknämnd helt bortser från det lokala näringslivets transportmöjligheter av en fungerande järnväg. Att helt åsidosätta medborgarna i Mora, Orsa och Älvdalen möjlighet till att få ett bra och klimatvänligt transportsätt med järnväg – det är mer än anmärkningsvärt.

Avslutningsvis är jag mer än förvånad att de ledande politikerna i våra kommuner låter sig nöja utan att reagera. När det gällde flygfrågan var det i alla fall två av Moras ledande politiker som åkte till Bryssel för att även påverka EU i flygfrågan. Ännu utan resultat. Det tredje heltidsavlönade kommunalrådet i Mora kommun har ännu inte visat sitt intresse för bra kommunikationer för oss Morabor.

Det är kortare väg till Region Dalarnas kansli i Falun än att resa till Bryssel. Det är dags att agera. Och framförallt vet jag att stora delar av vår befolkning och orternas näringsliv vill se klara och konkreta initiativ från våra folkvalda. Det är mer än dags att handla och visa vad vi vill från norra länsdelen.

Sätt fart!

Arne Pettersson

Medlem i (S) Mora

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel