Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Ny behandling kan rädda liv - men ges inte till patienter

Annons

Snälla läkare ställ er upp och skrik för att få rädda liv när det går!

Nästan en halv miljon svenskar lever med diabetes och 85 procent av dessa har typ 2-diabetes. Sjukdomens utbredning ökar dessutom stadigt.

Egentligen är diabetes dock inte en utan flera sjukdomar som kan se väldigt olika ut. Därför behöver varje individ få rätt förutsättningar för att lära sig om och förstå mer om sin sjukdom och medicinering. Det här jobbar patientorganisationerna med – att sprida kunskap om vad man kan göra själv för att må bättre med sin sjukdom. Det kan vara genom till exempel vad man äter och den fysiska aktiviteten.

Ansvaret för att resultaten av ny forskning når ut ända till, och avgör, behandlingen av patienter i Mora, Smedjebacken eller Leksand och på alla andra vårdcentraler och sjukhus ute i landet vilar helt på sjukvårdens ansvariga.

Det är mycket som står på spel ur patientens synvinkel - faktiskt livet självt i vissa fall.

Människor med typ 2-diabetes löper 2-4 gånger större risk att drabbas av hjärtinfarkt eller stroke jämfört med personer utan diabetes. Närmare 30 procent av alla som drabbades av en hjärtinfarkt 2018 hade diabetes.

Den nya forskningens resultat kring behandling av diabetes finns med i behandlingsriktlinjerna sedan 2017. Nu vet man att förebyggande behandling kan minska riskerna för hjärt- och kärlsjukdomar kraftigt. För vissa försvinner risken helt. Detta gäller särskilt för behandling av personer med typ 2-diabetes och etablerad hjärt- och kärlsjukdom. Det går dock långsamt för riktlinjerna att slå igenom i vården. Ledande diabetes- och hjärtexperter är frustrerade- vi har kunskapen, så varför räddar vi inte liv? Varför förhindrar vi inte nya hjärtinfarkter?

Ja, varför görs det inte? Egentligen är de flesta överens om hur man kan skydda diabetespatienter från hjärt- och kärlkomplikationer. En sådan patient kommer i kontakt med många delar av vården. Kanske är det så att patienten slussas runt och alla ansvariga tänker att någon annan ska ta ansvar för att något görs?

Vi från Diabetesorganisationen i Sverige anser att läkarföreningarna inom diabetes och kardiologi borde kunna driva på ännu mer och se till att all denna kunskap och ny forskning används i vården och i behandlingen av patienter med typ 2-diabetes. Finns det hinder så låt oss veta vilka de är! Ställ er upp och skrik om det behövs, vi kommer stå bakom er.

För vi har inte tid att vänta på att SKL, Sveriges Kommuner och Landsting, ska bli klara med sitt nya system för ”implementering av kunskapsstyrning”. Det kommer kanske att bli bra men det är inte ett nytt system vi tänker sitta still och vänta på. För under tiden tickar diabeteshjärtat vidare - låt det få lugn och ro med hjälp av all den ovärderliga nya kunskap som forskarna har gett oss.

Thomas Magnusson, förbundsordförande Diabetesorganisationen Sverige

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel