Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Nu höjer vi habiliteringsersättningen – och sätter tillgänglighet i Falun högt på agendan

Annons

Tillgänglighetsfrågor i kommunen kommer att sättas högt på agenda. Var säker på det!

Falu kommun kommer att rekvirera medel från Socialstyrelsen för habiliteringsersättning för 2019. Förr om åren av en okänd anledning har en del av pengarna skickats tillbaka till Socialstyrelsen, något som väckte mycket ilska hos många föreningar som representerar de olika funktionsnedsättningar som finns i vår kommun.

Nu har vi i alliansen beslutat att höja habiliteringsersättningen från dagens summa som är på 30 kronor till 90 kronor per dag. Blir det halv ersättning så höjs summan från 15 kronor till 45 kronor per dag. Beslutet berör dem som har LSS och beslut om daglig verksamhet och det berör cirka 200–230 personer.

För Faluns del kan det handla om 2 miljoner kronor. Men vi är inte nöjda med det. Vi kommer också att söka medel som inte har rekvirerats innan sista rekvisitionsdatum. Vi vill höja kvaliteten för dem som är i behov av det.

Men självklart är det viktigt att vi arbetar så fler får riktiga jobb. Dessutom måste vi ha kunskapshöjande insatser för de förtroendevalda och tjänstemännen i funktionshinderfrågor och grundläggande kunskaper om mänskliga rättigheter och bättre tillgänglighet.

Enligt redovisningen som gjordes av myndigheten för delaktighets uppföljning av offentliga aktörer under 2018, har Falu kommun många brister i både styrdokument, mål och uppföljning samt på kunskapshöjande utbildningar för tjänstemän samt förtroendevalda i funktionshinderfrågor samt ändamålsenliga åtgärder för att anställa personer med funktionsnedsättning.

Falu kommun har varit heller inte varit så framgångsrik på att erbjuda praktikplatser, lärlingsplatser eller motsvarande för vissa grupper, något jag kommer att sätta fokus på för att förbättra livskvalitet och tillgänglighet i Falun för de som har funktionsnedsättning.

Katarina Gustavsson, KD

Ordförande för funktionshinderrådet i Falun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel