Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Nu har du chansen, se denna dag som starten på ett aktivare liv för ditt barn!

I april kom en ny studie från Folkhälsomyndigheten som visar på vikten av insatser för mer fysisk aktivitet bland barn och ungdomar. Barn och unga är inaktiva under större delen av sin vakna tid och den inaktiva tiden ökar med åldern, från 67 procent för 11-åringar till 75 procent för 15-åringar, mest stillasittande är flickor. De som skattar sin hälsa som god är mer fysiskt aktiva och spenderar mindre tid i inaktivitet, jämfört med dem som skattar sin hälsa som dålig.

Fysisk aktivitet i alla former har en mängd positiva hälsoeffekter, både fysiska och psykiska. Det är därför viktigt att stimulera och ge förutsättningar för mer rörelse bland barn och ungdomar som bör vara fysiskt aktiva minst en timme om dagen enligt rekommendationer från Världshälsoorganisationen (WHO).

Vad kan du som förälder göra? Vara en förebild och investera i rörelserikedom tillsammans med ditt barn. Det handlar om att öka sin rörelsekompetens och kunna röra sig på olika sätt. Det bidrar till att barn och ungdomar får positiva upplevelser av rörelse, utvecklas socialt och vågar utmana sig själva.

Jag gissar att du själv kan minnas tillbaka till dina barndomssomrar, lekandes utomhus tillsammans med andra barn. Nu har du chansen, se denna dag som starten på ett aktivare liv för ditt barn! Det är du som förälder som hjälper ditt barn att skapa de goda vanorna.

För barnen nalkas ett härligt sommarlov och just du kan göra skillnad. Erbjud ett sommarlov med mycket rörelseglädje, både för ditt barn och dig själv. Gör saker tillsammans såsom exempelvis gå eller cykla till utflykterna, bada, lek och framförallt involvera ditt barn vad just hen tycker om att göra. Listan kan göras lång och det är bara fantasin som sätter stopp.

I skolavslutningstider går mina tankar till Idas sommarvisa och den sista versen:

Och jag gör så roliga ställen,

där barnen kan springa omkring

då blir barna fulla med sommar

och bena blir fulla med spring.

Ha en skön sommar med mycket rörelseglädje! Nu kraftsamlar vi med målet att våra barn och ungdomar ska må bra och leva ett aktivare liv hela livet!

Eva Palm Uhlin

Samordnare för Rörelsesatsning i skolan, Dalarnas Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel