Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Nu gör regeringen det dyrare att tanka – igen

Den 1 januari blir det dyrare att tanka, på grund av att regeringen återigen höjer skatten på bensin och diesel. I Moderaternas budget gör vi precis tvärtom.

Vi menar att klimatansvaret inte bara kan vila på den som bor utanför storstan, utan det ska vi ta gemensamt. Vissa tar tunnelbanan till jobbet – andra bilen. Om Sverige ska hålla ihop måste alla ha råd att transportera sig.

Det är helt enkelt inte rättvist att den som är beroende av bilen för att ta sig till jobbet, skjutsa till dagis eller för att köpa mat ska dra det tyngsta lasset för att minska utsläppen. Alla har inte tillgång till kollektivtrafik som täcker pendlingsbehoven. Och alla har definitivt inte råd att köpa en elbil.

Hade Moderaternas budget vunnit i riksdagen så hade priset på bensin och diesel sänkts med en krona vid pumpen i Dalarna och resten av Sverige den 1 januari. Nu blir det istället ännu dyrare att tanka i och med att det är regeringens budget som träder i kraft vid årsskiftet. Lägg därtill att regeringen så sent som i dagarna aviserade att det av allt att döma blir aktuellt med nya bensinskattehöjningar under denna mandatperiod.

Skattepolitiken måste vara legitim och rättvis. Januaripartiernas dråpslag mot Sveriges landsbygd är ett exempel på motsatsen.

Carl-Oskar Bohlin och Ann-Britt Åsebol

Moderata riksdagsledamöter på dalabänken

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel