Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Nu får det vara nog – slå inte sönder psykiatrin i Säter

I Säter finns en 100 årig tradition att ta om hand människor med psykisk ohälsa.
Vi har både kompetens och tradition i samhället för att göra det.
Nu ska några tjänstemän tydligen helt obehindrat få slå sönder organisationen i Säter.

För ett par år sedan publicerades en uppmärksammad artikel med precis det förslag som nu lyfts. När vi under de senaste två åren ställt frågan om en eventuell flytt av verksamheten från Säter till Falun till ledande regionpolitiker har vi fått svaret att det inte är aktuellt.

En nyligen framlagd utredning i frågan om akutpsykiatrin ger nu ett starkt motiv för att trots allt flytta delar av verksamheten. Risken för att avståndet mellan Säter och Falun äventyrar patientsäkerheten lyfts som ett argument för flytt.

Man påtalar att det är långt mellan Säter och den ordinarie akutvården i Falun som man vill ska vara nära så att man kan rädda liv i de fall patienten har andra skador än psykisk sjukdom.

Problemet är att det inte bara är avståndet mellan Säter och Falun som är långt i vår region. Dalarna är ett stort upptagningsområde och patienter från Älvdalen till Avesta behöver hjälp i akuta situationer.

Hur kan man ens ha kvar verksamhet någon annan stans än i Falun med detta resonemang? Varför är det osäkert för vissa men inte för andra?

Vi ser denna uppdelning av verksamheten som ett första steg. Det försvagar kontinuiteten och försvårar förmågan att behålla kompetens i Säter. Risken är stor att slutstationen är att all verksamhet flyttas till Falun.

Region Dalarna har under många år centraliserat sin verksamhet. Under de senaste tio åren har regionen utökat personalen i Falun med nästan 500 personer men samtidigt minskat i Säter med cirka 100. Det ser likadant ut i hela Dalarna där tätorterna växer och vi andra utarmas på både service och arbetstillfällen.

Nu får det vara nog!

Det måste gå att stoppa detta och börja tänka på att Dalarna är ett län med väldigt mycket landsbygd. Både landsbygd och tätort måste få leva även i Dalarna, så vår förhoppning är att centraliseringen upphör och att även region Dalarna börjar värna om oss som bor i Säter och övriga delar utanför de stora tätorterna.

23 februari tar hälso- och sjukvårdsnämnden beslut i frågan.

Vi hoppas att det går att stoppa detta och att en ny utredning kan tillsättas som ger förslag på hur man kan säkra både patienternas bästa samtidigt som arbetstillfällen fortsättningsvis finns kvar utanför de större tätorterna i Dalarna.

Hela Dalarna måste få leva!

Majoritetspartierna i Säter genom

Mats Nilsson, Socialdemokraterna och Hans Johansson, Centerpartiet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel