Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Nordström (S) har fel – äldreomsorgen blir inte bättre ju mer den kostar

Replik: Anita Nordström (S), ordförande för omsorgsnämnden i Borlänge, skriver i en debattartikel att Socialdemokraterna kommer att lägga 364 miljoner kronor mer på omsorgen i Borlänge än Moderaternas budgetförslag.

Nordström verkar följa principen att ju mer saker får kosta desto bättre blir dem. Nu är det inte riktigt så enkelt. Databasen Kolada, som är ett samarbete mellan staten och organisationen Sveriges kommuner och regioner (SKR), tillhandahåller statistik över de flesta kommuner i landet. Där finns väldigt intressant information som talar mot Nordströms tes.

Åter till omsorgen i Borlänge – Moderaterna i kommunen har, med hjälp av Kolada, gjort en jämförelse mellan Borlänge och vad jämförbara kommuner lägger på äldreomsorgen. En dagsfärsk siffra visar att jämförelsekommuner, år 2019, klarade sitt åtagande med 97 miljoner kronor mindre i kostnader än Borlänges Socialdemokratiskt ledda kommun.

Gör vi en kostnadsjämförelse över åren 2016–2019 så är merkostnaden för äldreomsorgen i Borlänge hela 302 miljoner kronor. 

Varför ska äldreomsorgen i Borlänge få kosta så mycket mer? Någon kanske då svarar att kvalitén blir bättre då Borlänge lägger mer pengar. Men nej, tyvärr finns inga belägg för det.

Så sent som 2014 hade Borlänge i stort sett samma kostnader för äldreomsorgen som jämförelsekommuner – sedan dess har kostnadsökningen skenat iväg. Och nej, inget blir bättre bara för att det kostar mer. Ett påstående som tål att upprepas.

Verksamheter ska utvecklas och förbättras samt effektiviseras. Vi Moderater i Borlänge vill att alla våra äldre själva ska få bestämma över sin ålderdom och vardag. Vi vill därför införa Lagen om valfrihet – LOV. 

Socialdemokraterna har dock tydligt uttalat att det inte kommer att ske i Borlänge. De äldre ska inte själva få bestämma över sin egen vardag enligt Socialdemokraternas synsätt.

Vi i Moderater vill satsa på hög kvalité i äldreomsorgen och meningsfulla aktiviteter för våra äldre. All personal ska ha adekvat utbildning och ges möjlighet till vidareutbildning och de äldre ska givetvis mötas av svensktalande personal.

Anita Nordström har rätt i en sak: vi moderater vill inte anställa fler i äldreomsorgen. De äldre möts redan idag av för många personer. Istället ska de äldre mötas av samma personal oftare och behöva lära sig så få nya ansikten som möjligt. Vi moderater tror att detta skapar trygghet på äldre dagar. Anita Nordström bör tänka på att personalen inom äldreomsorgen arbetar i de äldres hem. Det ska vi, som kommun, visa respekt för.

Peter Henriksson (M), fullmäktigeledamot i Borlänge

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel