Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Nollsummespel att flytta fritids i Fredriksberg

Artikel 5 av 5
Besparingar inom social- och utbildningsnämnden i Ludvika under 2021
Visa alla artiklar

Majoritetens nedskärningsbudget slår stenhårt mot Ludvikas skolor. Förutom att motsvarande 30 årsarbeten ska bort i pedagogisk verksamhet så föreslår man nu så kallad lokaloptimering där ett av förslagen är att fritidshemmet i Fredriksberg ska flyttas från egna lokaler under idrottshallen till skolans lokaler. Detta uppges spara 125.000 kronor per år.

Konsekvenser av denna förändring blir att personalen får svårare att hålla översikt över barnen när de leker vid den nya arenan och linbanan och det skapas ett påtagligt merarbete för personal inom skola och fritids som dagligen behöver ”städa undan” för att de båda verksamheterna ska kunna använda gemensamma lokaler.

Men faktum är att denna påstådda besparing är ett nollsummespel för kommunen och förslaget kan med fördel användas som skolboksexempel för att illustrera kortsiktigt stuprörstänkande. Varje krona som skolan sparar på att flytta fritids från dagens lokaler upp till skolan innebär nämligen en precis lika stor intäktsminskning i kommunens fastighetsbolag. Detta är också något som personalen lyft fram i den risk – och konsekvensanalys som gjorts med anledning av förslaget.

Ledningen hänvisar till att man måste göra ”strukturella besparingar” men att dra igång en flyttcirkus som skapar onödigt merarbete för skolans personal utan att sparar ett enda öre åt kommunen är så långt ifrån en strukturell besparing man kan komma.

Det är rent vansinne och det vore betydligt bättre om fastighetsbolaget istället sänkta skolans hyra. Det ger samma ekonomiska effekt men då kan fritids vara kvar i nuvarande lokaler och den redan hårt pressade personalen slipper allt merarbete.

Lars Handegard, Oppositionsråd, Vänsterpartiet

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips