Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Nej, det finns ingen medelklass – överklassens kallar bara oss arbetare så för att hindra oss från att protestera

Medelklassen existerar inte och trots det så är den aktuell i den politiska debatten, man kan undra varför?

Det som benämns medelklass, är en skapad klass, en efterkonstruktion och ett begrepp som den politiska och ekonomiska eliten använder sig av för att släta över eller förminska den marxistiskt bärande klassteorin om kampen mellan arbete och kapital.Vare sig den politiska eller den kapitalistiska (staten och kapitalet) makten har varit intresserad av den i verkligheten existerande och teoretiska nödvändiga konflikten mellan arbetarklass och den härskande överklassen, och målet är naturligtvis att osynliggöra klassmotsättningar.

Det har visat sig vara ett lyckodrag att konstruera en icke-existerande, men ansvarsfull klass som inbillade bärare av välfärdssamhället. Det skapar en känsla av stabilitet och lugn.

Simsalabim så har ett samhällskontrakt signerats av en icke-närvarande kapitalism och en avideologiserad egennyttig del av arbetarklassen. Den icke-existerande medelklassen har visat sig vara exemplariskt harmlös, lojal, produktiv och fåfäng.

I dessa valtider utgör den dessutom en väljarbas hos Socialdemokraterna, Liberalerna och Moderaterna och får av den anledningen inte avslöjas.Men det vi nu ser, är att behovet av ett äkta långsiktigt samhällskontrakt mellan verkligt existerande parter är nödvändigt. Arbetarklassen och kapitalet har ett gemensamt ansvar att bygga det "nya" Sverige och till det krävs en del riktigt stora politiska reformer, annars försätter vi oss i en mycket besvärlig situation med växande fascistiska rörelser och avgrundsdjup misstro människor emellan.

Många har också lurats att tro, att inkomst har med klasstillhörighet att göra. Men sanningen är den att alla de som lever på eget kapital eller låter andra genom sina arbetsinsatser stå för försörjningen är överklass. Resten är arbetarklass! Det finns alltså två klasser i Sverige, överklass och arbetarklass.

Vi går nu in i en valrörelse, och de är korta nuförtiden, drygt 14 dagar.Kampen om makten, brukar det heta att det handlar om.

– Kommer arbetarna att lägga ner arbetet?– Kommer studenterna att ockupera kårhusen?– Kommer småbarnsföräldrarna att demonstrera på gator och torg?

Nej, för att 50 procent av svenskarna tror sig tillhöra den oantastliga, nödvändiga och den till makten anslutna medelklassen.

I den politiska mittfåran går alltså den identitetstörstande medelklassen, som är arbetarklass utan att veta om det. Änt´ä kônstigt?

 

Leif Lindström, Vänsterpartiet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel