Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Nej Barke (S), med allt fler stängda vårdplatser under sommaren märks det inte att ekonomin går bra

Nu stundar sommaren och lika säkert som att myggen dyker upp är att vårdplatserna i Dalarna stängs, till och med fler än förra året, enligt landstingsdirektör Karin Stikå-Mjöberg i senast utgåvan av Inblick.

På samma uppslag skriver landstingsstyrelsens ordförande Gunnar Barke (S) att ”När det går bra för landstingets ekonomi ska det märkas för landstingets personal och Dalarnas befolkning”. Dessa budskap från de två högsta befattningshavarna inom Landstinget Dalarna hänger inte ihop. Arbetar de i samma organisation?

Det är bra att landstinget för en gångs skull visar upp ett positivt ekonomiskt resultat efter många års underskott (901 miljoner kronor 2007-2015), inklusive en tveksam avskrivning med 560 miljoner kronor 2014. Vården går dock fortfarande back!

En förklaring till överskottet är den rådande högkonjunkturen och tillförda statsbidrag. Tyvärr kommer en riktigt glädjedödare i form av landstingets ekonomidirektör och förstör det positiva budskapet som S skickar ut om en fantastiskt stark ekonomi. Det måste nämligen sparas cirka 250 miljoner kronor mellan år 2019-2021.

Ytterligare smolk i bägaren är att tre urologer sagt upp sig vid kirurgen i Falun, enligt uppgift från Vårdförbundet. Dessutom uttrycker åtta teamchefer sin oro över patientsäkerheten och strömhoppet av personal från Landstinget Dalarna i en skrivelse om bristerna inom kirurgin i Falun (DD 16/6).

Att specialistpersonal måste byta till administrativa tjänster för att höja sin lön är ett allvarligt systemfel. Det borde rimligen vara precis tvärtom. Konsekvensen av denna bristande personalpolitik blir att vårdplatser stängs och beroendet av stafettpersonal ökar.

En ny, bättre ledning skulle ge bättre personalpolitik och då kan landstinget på sikt minska både kostnader och beroendet av bemanningsföretag. Dessa kan givetvis nyttjas vid akuta behov.

Personalen är och förblir landstingets viktigaste resurs och de ska givetvis ha de bästa förutsättningarna för att fortsätta göra ett bra arbete och dessutom trivas, så att de gärna stannar kvar.

Jörgen Öhrström, Liberalerna Mora

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel