Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Nej, att tvinga papporna att vara hemma mer löser inte problemen med #MeToo

I svallvågorna av #metoo-rörelsen så har problemen med svensk jämställdhetspolitik tydliggjorts. Den skjuter nämligen över målet. Något som Åsa Regnér, jämställdhetsminister, (S), visade när hon i Agenda den 22 oktober kopplade ihop sexuella övergrepp med familjepolitik och hävdade att mer styrning av familjer är lösningen på problemen.

Vi vet sedan tidigare att jämställdhetsproblemen eskalerat, efter alla rapporter om övergrepp på festivaler och i badhus. Under 2017 har våldtäkterna ökat med 16 procent, samtidigt lägger polisen ner 13 fall per dag, eftersom de måste prioritera annan ännu grövre brottslighet.

Åsa Regnér, som ingår i en regering som kallar sig feministisk, hävdar trots det att ”vi är världens mest jämställda land genom att vi infört dagis, särbeskattning och ökad tvångskvotering av föräldradagarna”. Nästa åtgärd blir att inrätta en jämställdhetsmyndighet som ”ska förändra mansnormen”.

I regeringens ögon verkar det lilla barnet enbart ses som en biologisk fotboja som måste avlägsnas från kvinnorna så tidigt som möjligt, så att den socialistiska tolkningen av jämställdhet som handlar om att dela på allt 50-50, ska förverkligas. Bara båda föräldrarna är lika lite med barnen, så är vi jämställda. Därför väntar nu också mer tvångskvotering av föräldradagarna runt hörnet.

För eliten som bestämmer åt oss hur vi ska leva våra liv gäller dock andra regler. År 2014 satt Åsa Regnér i TV4-programmet Malou efter tio berättade vilken lösning hon själv valde: ”Jag fick barn ganska sent och ville vara hemma med barnen. Det passade bäst för vår familj”, skriver hon.

Vanliga människor ska dock inte få samma möjlighet att välja, utan ska tvingas att leva sina liv enligt den mall som Socialdemokraterna tagit fram.

 Enligt Brottsförebyggande rådets (Brå) och deras nationella trygghetsmätningar, så har ökningen av kvinnors otrygghet aldrig varit så stor som nu. Det visar hur farligt det blir att blanda ihop äpplen och päron av ideologiska skäl, genom att hävda våldtäkter och sexövergrepp minskar med mer styrning i familjepolitiken. Effekten blir att man skjuter över målet och dessutom uppstår en mängd negativa sidoeffekter av all styrning, som ökande sjuktal hos kvinnor.

Statistik hos Försäkringskassan visar att kvinnors sjukskrivningar ökar kraftigt efter andra barnet. I Stockholm ökar sjukskrivningarna redan efter första barnet, något som Försäkringskassan tror beror på att där väljer en majoritet standardlösningen med två heltidsarbetande föräldrar och barnet i förskola från ett års ålder. Nyligen kom det också statistik som visar att när pappor tar ett större ansvar för barnen, så ökar sjukskrivningarna även för dem. Det visar hur svårt det är för föräldrar att få ihop livspusslet under småbarnsåren med den politik som erbjuds idag.

Det som behövs för att komma tillrätta med problemen som #metoo lyft fram i ljuset, är helt andra åtgärder som till exempel att se till att det finns resurser att utreda anmälningar, vilket i sin tur kräver fler poliser. Och vill vi minska de höga sjukskrivningstalen hos småbarnsmammor, så är det inte mer styrning som behövs, utan mer valfrihet i familjepolitiken, så att varje familj kan pussla ihop den lösning som fungerar bäst för dem. Precis som Åsa Regnér gjorde för egen del.

Madeleine Lidman, Hemmaföräldrars nätverk och Power to Parents 2018