Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Nedprioritering av kvinnors sexuella och reproduktiva hälsa – kvinnor i Dalarna är värda bättre

Den fria aborträtten är något vi är stolta över. För oss är det självklart att varje kvinna bestämmer över sin egen kropp. I Sverige ligger vi klart högst i Norden vad gäller antalet aborter per 1000 kvinnor. Totalt 45 procent av aborterna i Sverige görs av kvinnor som tidigare gjort en abort vilket också är en klart högre andel än i våra grannländer. Det skulle inte behöva vara så. Med enkla insatser kan vi förändra detta.

När vården levereras via snabba besök på drop-in mottagningar eller blir digital med receptförskrivning via telefon och nätet erbjuds inte alla kvinnor de effektivaste preventivmedlen eftersom insättning av spiral kräver ett fysiskt besök. Det behöver vården ta på allvar. Vi har nu tagit fram nya målvärden som fokuserar på god rådgivning och bättre arbetsrutiner för kvinnors bästa.

Sverige har en unik tillgång till ungdomsmottagningar och subventionerade preventivmedel vilket är bra. Statistik från Socialstyrelsen visar glädjande nog att antalet aborter minskat bland yngre kvinnor. Minskningen beror på ökad användning av långtidsverkande preventivmedel om än från mycket låga nivåer. I Dalarna har användningen ökat till 28 procent i gruppen 20–24 år och 20 procent i gruppen 25–29 år.

Det är en positiv utveckling men fortfarande finns mer att göra. Målvärdet för användning av

långverkande preventivmedel är 40 procent i denna grupp.

Region Dalarna behöver ta tag i detta, det är en viktig hälsofråga för kvinnor. Långstidsverkande preventivmedel är de allra mest effektiva och ger en risk för oönskade graviditeter på långt under 1 procent. I jämförelse är risken med p-piller upp mot 100 gånger högre då det är lätt att glömma bort att ta pillren. Det är även viktigt att sprida kunskap om att spiral och p-stav är de preventivmedel kvinnor är mest nöjda med.

Det behövs högre kvalitet i mötet med vården och informationen kvinnor får från vården och

samhället. Nya arbetsrutiner behövs där vården lägger tillräcklig tid på varje kvinna och bland annat ger en bokad tid i handen på kvinnor för insättning av långverkande preventivmedel i samband med abortbesök. Det är viktiga inslag i de nya målvärdena som gör vården mer evidensbaserad. Med god information slår vi också hål på gamla myter om spiralanvändning som att det inte passar för unga kvinnor. Dessa myter har hängt med sedan 80-talet och leder till obefogad rädsla.

Lägger vi resurser på rådgivning om spiral och p-stav samt sätter in spiral tidigt efter abort så minskar vi antalet aborter. Vårdens ersättningssystem behöver anpassas till de nya målvärdena så att vården får tid att ge kvinnor välfungerande lösningar. Att inte följa evidensbaserade målvärden är på gränsen till oetiskt och innebär en nedprioritering av kvinnors sexuella och reproduktiva hälsa. Kvinnor i Dalarna är värda bättre.

För Arbetsgruppen för familjeplanering (FARG) inom Sveriges förening för obstetrik och gynekologi

Kristina Gemzell

Professor, överläkare, Karolinska Sjukhuset, Stockholm

Jan Brynhildsen

Professor, överläkare, Linköpings Universitetssjukhus

Helena Kopp Kallner

Docent, överläkare, Danderyds Sjukhus, Stockholm

Ingrid Sääv Med. Dr., överläkare, Mälarsjukhuset, Eskilstuna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel