Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Nazisterna visar att det är viktigare än någonsin med webbsändning av kommunfullmäktige

Annons

Den senaste tiden har nazisterna inom Nordisk motståndsrörelse fått mycket uppmärksamhet. Det är en av flera organisationer som av Säpo klassas som våldsbejakande extremister. Utmärkande för dessa grupper är att de använder metoder som våld, hot och trakasserier för att skrämma och påverka, och därmed hindra den fria debatten.

Förutom att de har en politik som bygger på människors rädsla och missnöje så har de även en politik som gör skillnad på människor. HBTQ-personers rättigheter ska inskränkas, personer med judisk bakgrund ska särbehandlas, invandrare ska deporteras ut ur landet och representanter för vanliga partier ses som folkförrädare som ska straffas. 

I Ludvika är man extra berörd, då en av rörelsens representanter sitter på ett SD-mandat i kommunfullmäktige där man flera gånger har fått höra och bemöta nazisternas retorik. Nu siktar dessa nazister på att komma in på eget mandat i höstens val, och deras närvaro i Ludvika stad sprider obehag bland kommunens invånare.

Det sista oroar och nu kommer röster som säger att vi måste sätta hårt mot hårt. Det är dock vår bestämda uppfattning att odemokratiska krafter måste bemötas med demokrati och medmänsklighet, och inte med ännu mer icke-demokrati.

En anledning till att medmänsklighet och demokrati är rätt väg att gå är att konfrontation riskerar att låsa in människor i intolerans i stället för att öppna dem för reflektion. En annan anledning är att om vi låser ute människor från samhället så får dessa människor ännu fler anledningar till att fjärma sig från det. Därför måste vi värna åsiktsfrihet och tolerans, även när det gäller bemötandet av nazister.

Självklart måste de krafter som sprider oro och rädsla i samhället bemötas, och för att lyckas med detta så måste vi vara enade. Vi måste se över de lagar vi har och hur de tillämpas. Vi behöver också enas om vad det är som ska bemötas. Vårt ställningstagande är att det är de nazistiska idéerna som ska bekämpas och inte människorna som dras till dem.

Därför är det viktigare än någonsin att arbeta med medborgardialog, medborgarförslag och webbsändning av kommunfullmäktige. Både politiker och tjänstemän behöver lyssna på och ta emot idéer från människor.

Vi behöver prata om den politik som förs och om de värderingar som samhället bygger på. Vi behöver också prata om vad som är på väg att genomföras och hur man kan förbättra olika projekt. Vi måste använda demokrati för att möta icke-demokrati, och medmänsklighet och öppenhet för att möta främlingsfientlighet och slutenhet!     

 

Lotta Wedman, kommunalråd Ludvika (MP)

Aron Knifström, ordförande Miljöpartiet Ludvika

Maria Alfredsson, ordförande Miljöpartiet Dalarna

Kerstin Lundh, vice ordförande Miljöpartiet Dalarna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel