Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: När ska Borlänges politiker inse

Jag tänker att kedjan är inte starkare än den svagaste länken

Att tillståndet i Borlänge är summan av vårt gemensamma arbete för att utveckla Borlänge.

Det är summan av mina, dina, politikens och samhällets insatser. Ingen kan svära sig fri från det ansvaret. Varken politiken eller du som enskild. I den stund vi gör det spricker samhällskontraktet och vi får alla skörda konsekvenserna av våra beslut.

Därför är det i vredesmod jag ser att det politiken inte tar ansvar. Det politiska käbblet rullar på oavbrutet att politiken i sig själv undergräver sin egen bas och sitt förtroende är något man tycks strunta i. Det är viktigare att vinna positioner för sig sin egen maktbas eller partiet framför att förbättra villkoren för våra medmänniskor.

Borlänge har under lång tid befunnit sig i botten för kvaliteten i skolan. Varje år går hundratals ur skolan med icke godkänt resultat.

Det är med upprördhet jag konstaterar att politiken inte tar de beslut som behövs för att komma till rätta med det som inte är en kultur utan ren och skär kriminalitet.

Borlänge har hundratals tjejer och kvinnor som lever i det som kallas hederskultur. Deras bröder tvingas vara en del i denna kultur. Vi alla känner till det men tar inget tar inget ansvar. Ofta kommer boomerangen tillbaka med, – du har ett eget ansvar eller ta hjälp utav dina släktingar. Att lagen, specifikt socialtjänstlagen gäller även för unga tjejer och kvinnor tycks gå beslutsfattarna förbi.

Det är med upprördhet jag konstaterar att politiken inte tar de beslut som behövs för att komma till rätta med det som inte är en kultur utan ren och skär kriminalitet. Att begränsa en annan människas livsrum, möjlighet att tänka och utvecklas efter sin fria vilja är en brottslig handling och skall behandlas därefter.

Mina frågor till er politiker är:

► Inom vilket annat område skulle ni låta grov kriminell verksamhet fortgå utan att ni tar ert ansvar. Innan ni fattar långsiktiga verkningsfulla beslut som på riktigt ger dessa människor den frihet som är stipulerad i FNs deklaration om de mänskliga rättigheterna och svensk lag?

► När skall ni erkänna orsakssambandet mellan dåliga skolresultat och en människas positiva utveckling i livet? Hur länge skall våra unga användas som kanonmat i den politiska debatten utan att något händer

Vi närmar oss slutet på första året i det nya decenniet.

Min önskan är att ni politiker lägger striden åt sidan, söker lösningar i era hjärtan, över politiska murarna och tar ert ansvar. Vi väljare förväntar oss det. Jag vill att ni inför det nya året redovisar en kriskommission som snabbt och rappt tar fram plan, åtgärder och att beslut fattas av fullmäktige som på riktigt ger alla människor i Borlänge tillgång till svensk och internationell lag och en chans för alla dessa ungdomar jag möter i skolan, deras rätt till utveckling.

Jag vill att ni antar denna utmaning.

Tack!

Joakim Andersson, skolmedarbetare

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel