Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: När SD lägger sin energi på plakatpolitik driver C ansvarstagande vargpolitik

Replik: Sverigedemokraterna skriver att Centerpartiet hycklar i vargpolitiken men det är de själva som driver plakatpolitik och lurar landsbygden.

Alliansregeringen la 2013 fram en rovdjursproposition som även Sverigedemokraterna ställde sig bakom trots att Jimmie Åkesson och Sverigedemokraternas representant från Dalarna, Danderydsbon Stellan Bojerud, den dagen inte var närvarande och röstade.

Rovdjurspropositionen föreslog att det övergripande och långsiktiga målet för rovdjurspolitiken ska vara att varg, björn, järv, lodjur och kungsörn i Sverige uppnår och bibehåller en gynnsam bevarandestatus enligt art- och habitatdirektivet. Samtidigt ska tamdjurshållning inte påtagligt försvåras och socioekonomisk hänsyn ska tas. När det gäller varg så beslutade en riksdagsmajoritet följande:

• Att vargens referensvärde för en gynnsam bevarandestatus när det gäller Sveriges population, med utgångspunkt i Skandulvs redovisning av minsta livskraftiga population om 100 individer, ska vara 170–270 individer.

• Att vargens referensvärde för en gynnsam bevarandestatus när det gäller utbredningsområdet i Sverige ska vara hela Sverige med undantag för den alpina regionen och Gotlands län.

• Att vargstammens koncentration minskas där den är som tätast.

• Att vargens förekomst i renskötselområden i huvudsak ska begränsas till de områden där den gör minst skada.

• Att vargens förekomst i län med fäbodbruk, intensiv fårskötsel eller skärgårdar i huvudsak ska begränsas till de områden där den gör minst skada.

Har Sverigedemokraterna glömt den proposition som de själva stått bakom eftersom att de nu anklagar Centerpartiet för att fega ur? Vi i Centerpartiet anser att regeringen har misslyckats med att genomföra den rovdjursproposition som riksdagen, inklusive Sverigedemokraterna, har beslutat om.

Efter riksdagsbeslutet har regeringen nämligen drivit fram att vi ska ha 300 vargar vilket går emot riksdagsbeslutet. Även på EU-nivå har man haft synpunkter på nivåerna av gynnsam bevarandestatus som Sverige har.

När vi nu har hamnat i denna besvärliga rovdjurspolitiska situation som vi har – framförallt vad gäller varg – så är det rimligt att fråga sig hur ska vi kunna förändra något på riktigt och inte, som Sverigedemokraterna, springa ner i den första gropen som finns.

Centerpartiet är ett ansvarstagande parti som inte vill driva plakatpolitik i vargfrågan. Vi vill istället se till att alla delar i det riksdagsbeslut som fattades blir verklighet. Därför har en riksdagsmajoritet under våren beslutat om att licensjakten måste öka för att minska vargkoncentrationen där den är som tätast.

Centerpartiet vill även samförvalta vargstammen med Norge för att kunna minska antalet vargar. Vi har även sagt att vi tycker att det vore en bra idé att minska antalet vargar i det mellansvenska förvaltningsområdet till 170 individer.

Förutom detta har vi lagt ett utskottsinitiativ i riksdagen om ett antal åtgärder för att förenkla och effektivisera skyddsjakten av varg. Vi menar att våra förslag klarar av att passera både domstolar och EU-regelverket vilket inte Sverigedemokraternas förslag gör.

Till skillnad från Sverigedemokraternas plakatpolitik och attacker på Centerpartiet så lägger vi vår energi på att hitta en framkomlig väg för att minska de problem som fårägare, djurhållande bönder, renägande samer, jägare och landsbygdsbefolkning upplever idag. Centerpartiets förslag innebär en verklig förändring till det bättre för landsbygden och dess invånare.

Peter Helander (C), riksdagsledamot och ansvarig för jakt- och viltfrågor

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel