Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: När Moderaterna skär ner växlar Socialdemokraterna upp - omsorgen i Borlänge får mer pengar i kassan

Det är tuffa tider ekonomiskt för Sveriges kommuner och ett sparpaket under hösten ser vår majoritet som ett måste för att vår kommun ska klara sig. Ändå har vi valt att ge skolan och omsorgen en uppräkning på 1,5 procent.

För den av coronapandemin så hårt utsatta äldreomsorgen innebär detta 16 miljoner kronor mer i kassan. En liten men ack så viktig satsning.

Efter en extremt ansträngd vår för alla våra anställda som jobbar inom omsorgen måste vi prioritera våra äldre och de som jobbar inom äldreomsorg och hemtjänst. Vi blir förvånade över Moderaterna som inför nästa år vill skära ner verksamheten med 20 miljoner kronor, 36 miljoner mindre än majoritetens budget, och därefter fortsätta skära ner verksamheten med mångmiljonbelopp fram till 2024. Detta skulle givetvis få stora konsekvenser för omsorgens alla verksamheter.

Det skulle innebära färre kollegor, sämre arbetsmiljö och mindre av kompetensutveckling för våra medarbetare inom omsorgen. Detta mitt under pågående pandemi!

Vårt förslag ger istället 364 miljoner mer till omsorgen under kommande 4 år jämfört med Moderaternas budgetförslag. Om vi kan lösgöra mer medel under hösten så ska detta också tilldelas välfärdens kärna – omsorgen och skolan.

Då ekonomin vänder behövs varje krona i välfärden. När tuffa tider väntar väljer vi samarbetspartier att prioritera de äldre och våra barn och unga.

Anita Nordström (S) ordförande omsorgsnämnden i Borlänge

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel