Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Nämndordföranden verkar inte förstå hederskulturen bland vissa grupperingar i Borlänge

Jag läser i tidningen: ”Socialnämndens ordförande Kenneth Persson (S) säger att Borlänge kommun har flera pågående ärenden med utsatta kvinnor med utländsk bakgrund. – Den här typen av problematik rör i huvudsak nya kulturer som har kommit till Sverige.”

Några nya kulturer är det inte! De finns, och har funnits med oss i Borlänge sedan många år tillbaka. Det är både flickor och kvinnor samt pojkar och män som utsätts för hedersrelaterat våld, Persson, och förövarna kan både vara kvinnor och män.

Vi vet inte idag hur många flickor i Borlänge vars livs begränsas av hedersrelaterat förtryck och våld, men majoriteten av dem som är utsatta vill inte utmana det patriarkala systemet. Det beror på en kombination av hot och känslomässiga band till familjen. Deras tillvaro blir inte bättre av nämndordföranden och socialchefens uttalanden.

Får man signaler om hederskultur så ska man alltid agera och det ska utredas av yrkeskunniga personer som kan problematiken inom exempelvis skolan, socialtjänsten, polisen och hälso- och sjukvården.

I dag finns tyvärr stora skillnader i kunskapen om hedersrelaterat våld och förtryck, bland annat hos den viktigaste institutionen (socialnämnden/-tjänsten) i Borlänge.

Larm om hedersvåld kan, som i fallet med den senast mördade kvinnan i Mölnlycke 2019, komma till en oväntad organisation, som ett bostadsbolag. Då är det viktigt att det finns kunskap på arbetsplatsen. Inte förnekelse.

Jag läser vidare om Perssons hållning:

”När det gäller så kallad hedersproblematiken säger han att den brukar vara mer kopplad till andra kulturer. – Det är mer vanligt med tvångsgiften och bortföranden i andra kulturer än i den somaliska.”

Häromdagen gick en tjej ut i media och berättade om den kultur Persson tonar ned problematiken i. Är det rädsla eller vad är det som gör att Persson viftar bort en av de mest ansvariga kulturerna som begränsar människors vardag dagligen?

LÄS MER: "En kvinna anses ha hälften av mannens värde"

Socialchefen tillägger: ”Hedersproblematik är en komplex fråga som finns i flera kulturer. Vi möter ett antal sådana och det är komplexa ärenden att jobba med, säger Tomas Ahlin.”

Det stämmer, men mitt intryck är att socialchefen och ordföranden lämnar två olika budskap.

Utgångspunkten måste vara att aldrig göra avkall på de utsattas rättigheter. Kontrollen av flickors och kvinnors sexualitet är central liksom att valet av partner inte är individens utan familjens eller ett större kollektivs angelägenhet.

Våldet och förtrycket tar sig många olika uttryck: fysiskt, psykiskt, socialt och sexuellt, och rör sig om en rad olika handlingar från relativt sett vardagliga begränsningar i livet som gäller klädval och socialt umgänge, till livsval som utbildning och val av äktenskapspartner samt grovt våld, inklusive dödligt våld.

En förstärkande faktor är krocken mellan ungdomarnas anpassning till svenska kulturmönster och föräldrarnas krav på ett beteende som stämmer överens med deras värderingar.

Myndigheter har dock en skyldighet att agera när barn och unga är utsatta för olika former av övergrepp.

Okunskapen, och att vifta bort ett problem som begränsar människors liv dagligen, är en stor skam för de kommunala verksamheterna.

Valida Cicen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel