Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: MP, S och V i Falun firar internationella cykeldagen!

Glädjen i att rulla fram och känna fartvinden i ansiktet, trampa på med egna starka ben och styra dit man vill, få rörelse i vardagen och ta sig dit man behöver utan att orsaka miljöskadliga utsläpp. Det är möjligt med cykel. Inte undra på att vi är många som älskar att cykla, såväl ung som gammal! De positiva effekterna av cykling är många, för såväl enskilda människor som samhället i stort. Att cykla är, när det är som bäst, enkelt, billigt, snabbt, hälsosamt och miljövänligt. Vetenskapliga studier har visat att för varje krona som satsas på cykling får samhället igen i genomsnitt nio. Vilken lönsam samhällsinvestering! Ökad cykling skulle stärka möjligheterna att uppnå FN:s globala utvecklingsmål inom miljö, folkhälsa och ekonomi. Därför har FN beslutat att instifta den 3 juni som den internationella cykeldagen. Det vill vi inom Miljöpartiet, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet fira. Vi är överens om att vi vill förbättra möjligheterna att cykla i Falu kommun.

Som ett led i arbetet med att stärka cyklisternas position i trafiksystemet har Falu kommunfullmäktige beslutat om en cykelplan med det långsiktiga målet att fler ska cykla på ett tryggt, säkert och sammanhängande cykelvägnät. Planen antogs 2014 med målsättningen att vara genomförd till 2030. Tyvärr går genomförandet alldeles för långsamt. Hittills har den årliga tilldelningen av medel för att genomföra planen varit betydligt lägre än behovet. Vi har drivit på för att erforderliga medel ska tilldelas men det borgerliga styret har, med stöd av SD, hållit emot. Vi tycker att det är oansvarig och försämrar möjligheterna att skapa ett hållbart samhälle för nuvarande och kommande generationer.

Bland de viktigaste åtgärderna i cykelplanen är att förbättra säkerheten runt skolor. Ett problem i dagens samhälle är att många barn och unga rör på sig alldeles för lite. Nationella mätningar visar att andelen barn som går eller cyklar till skolan har minskat de senaste decennierna. Istället har andelen barn som blir skjutsade i bil ökat. Det är problematiskt på flera sätt; dels blir barnen stillasittande i bilen och dels blir miljön närmast skolan/förskolan utsatt för avgaser, buller och trafikfaror. Med en sådan miljö är det risk att än fler väljer att skjutsa sina barn och att fler barn ber om att få bli skjutsade. Beteendet kan bli en ond spiral som resulterar i mer biltrafik kring skolorna/förskolorna och färre barn som är fysiskt aktiva på väg till och från dem. Detta måste motverkas i hela Falu kommun. Istället behöver utrymme ges och förutsättningarna stärkas för cykling och andra aktiva transporter. Låt fler få känna fartvinden i ansiktet, styra dit man vill och glädjen i att kunna trampa fram med egna starka ben!

Maj Ardesjö

Gruppledare Miljöpartiet de gröna i Falun

Richard Holmqvist (MP)

Ledamot, miljö- och samhällsbyggnadsnämnden

Jonas Sallén Lennerthson (S)

Oppositionsråd i Falu kommun

Kenneth Wåhlberg (S)

Ledamot i miljö- och samhällsbyggnadsnämnden

Patrik Liljeglöd

Gruppledare Vänsterpartiet i Falun

Erik Edquist (V)

Ledamot i miljö- och samhällsbyggnadsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel