Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Morastrand AB behöver vettiga ägardirektiv

Den 16 december 2019 röstade majoritetspartierna i Mora – Centern, Morapartiet, Moderaterna och Kristdemokraterna – tillsammans med Sverigedemokraterna igenom ett nytt ägardirektiv för det kommunala bostadsbolaget Morastrand AB. Ett ägardirektiv som, om bolaget ska kunna leva upp till det, kan innebära att man inom de närmaste åren skulle behöva sälja 30-50 procent av sitt lägenhetsbestånd till privata hyresvärdar.

Självklart kunde vi socialdemokrater inte ställa upp på detta. Morastrands lägenheter och dess hyresgäster ska inte säljas ut baserat på något oklart antagande om att just 50 procents ägande av hyresbeståndet skulle vara gynnsamt för Moras utveckling. 

Vi fick också med oss Vänsterpartiet och Miljöpartiet på att ärendet skulle skickas tillbaka för att omarbetas så att ägardirektivet inte riskerar att skada bolagets stabilitet och därmed hyresgästernas trygghet. Något vi, kanske mer än något annat parti, slogs för i debatten.

Tyvärr föll detta så kallade återremissyrkande, vilket vi socialdemokrater, Vänsterpartiet och Miljöpartiet reserverade oss emot.

När så omröstningen om själva ägardirektivet skulle ske valde Vänsterpartiet, lite oväntat, att yrka avslag på ”alla förändringar i ägardirektivet som syftar till försäljning av Morastrand AB:s hyresbestånd”. En meningslöst yrkande då det i praktiken var ett slags återremissyrkande även det, vilket kommunfullmäktiges majoritet ju redan hade avslagit.

Vi socialdemokrater hade ju redan reserverat oss mot beslutet att ärendet över huvud taget skulle behandlas och ansåg därför inte att yrkandet var meningsfullt. Vi valde därför att inte stödja det. För det har vi nu i insändare från Vänsterpartiets företrädare utmålats som att vi, direkt eller indirekt, stödjer majoritetetens ideologiskt drivna ambitioner att sälja ut stora delar av Morastrands lägenhetsbestånd. 

Trist tycker vi, då vi ju i huvudsak har samma inställning till utförsäljning av Morastrands lägenhetsbestånd som Vänsterpartiet. Vi hoppas därför att Vänsterpartiet i Mora kommer att hjälpa oss att undanröja det nya ägardirektivet för Morastrand, om vi får möjlighet efter nästa val. Morastrand och dess hyresgäster förtjänar ägardirektiv som skapar trygghet och långsiktigt goda förutsättningar att bygga och förvalta hyreslägenheter i Mora! Om det är vi socialdemokrater och vänstern helt överens.

Lennart Sohlberg, oppositionsråd (S)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare