Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Moderat retorik sänker Säter

Det har talats om haverikommission och tjänstefel i debatten den senaste tiden. Haverikommissioner tillsätts vanligen efter allvarliga olyckor, ibland används begreppet retoriskt för att samtidigt som man föreslår något relevant som i Säter en extern utredning, beskriva verkligheten som så svart det bara går. Men vore det inte ärligare att bara tala om det man faktiskt vill? Tillsätta en utredning. Problemet för oppositionen är att det retoriskt sett inte hade varit så slagkraftigt särskilt mot bakgrunden att förvaltningen redan lyft frågan om en granskning av varför flickornas mående och meritvärden i avgångsklasserna 2017 och 2018 är så markant avvikande.

Istället sågar man ledningen och anställda i Säters kommun vid fotknölarna med olika citat: ”Det spelar ingen roll hur hårt de arbetar, gör man fel saker blir slutprodukten ändå inte bra”, ” Det spelar ingen roll hur mycket de ror om ledningen styr åt vänster går det ändå inte att komma framåt”, ”Tyvärr har denna båt sjunkit och ligger på botten”, ” Det är tjänstefel att inte tillsätta en haverikommission”. Det sista är en grov anklagelse mot tjänsteperson och dessutom på falska grunder. Och Säters skolor behöver inte en haverikommission men vi behöver veta vad som orsakat allvarliga avvikelser. Samtidigt börjar det se bättre ut.

I senaste mätningen har skolan mycket bättre resultat redan nu. Resultaten på de nationella proven visar att Säters tredje- och sjätteklassare har kunskaper bland de 25 procent bästa kommunerna i Sverige. I årskurs 9 ligger resultaten i mitten av alla Sveriges kommuner.

Vi vet att många unga mår dåligt idag men vård får vi via regionen och Barn och ungdomspsykiatrin. Kommunen ska jobba förebyggande.

Vi satsar mest pengar av alla Dalakommuner på vår elevhälsa och vi har tillgång till barnpsykolog i vår kommun.

Samtidigt vill vi se att socialnämnden och skolan tillsammans gör mer eftersom regionens väntetider till BUP inte ser ut att bli kortare inom den närmaste tiden.

Oppositionens roll är att opponera på majoritetens förda politik från egna utgångspunkter. Men vad gagnar det att sänka allt det som sker i kommunen? Inte ger det bättre siffror i företagsranking, lärarförbundens undersökningar eller bättre förutsättningar för medborgarna i Säter. Men kanske kan man tjäna några mandat i kommunfullmäktige efter valet 2022 såvida inte väljarna genomskådar svartmålningen och dess syfte och vänder sig bort från en politik vars syfte är rubriker och likes till förmån för en politik med konkreta förslag och långsiktighet.

Majoriteten i Säters barn och utbildningsnämnd BUN Säter

Håkan Karlsson, Ulrika Cederlöf och Helena Andersson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel