Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Missriktad kritik från Gustavsson - Miljöpartiets förslag är en nödvändig åtgärd i kampen om klimatet

Svar: Katarina Gustavsson skriver i en insändare att Miljöpartiet vill ”införa bensinförbud i Dalarna”. Detta är naturligtvis fel. Vad Miljöpartiet föreslår är att fossila bränslen ska vara borta i hela Sverige år 2030 - en av många nödvändiga åtgärder för klimatet. I stället ska vägtrafiken använda sig av klimatneutrala drivmedel. Om det finns att läsa mer i den ursprungliga artikeln om förslaget.

Katarina skriver också att vi i stället borde arbeta med matsvinnet, långväga mattransporter, engångsmuggar i plast och inköp av vatten i flaskor.

På initiativ från Miljöpartiet har Falu kommun framgångsrikt genomfört ett ambitiöst projekt för att minska matsvinnet. Arbetet fortsätter. Långväga mattransporter har vi sedan länge minimerat genom gemensamma transporter av lokalproducerade livsmedel. Regeringen vill också gå längre än EU:s plastförbud och även förbjuda engångsartiklar som plastmuggar och plastbehållare till mat. Inköp av flaskvatten föreslog Miljöpartiet skulle bort i Falun i en motion redan 2007. Motionen bifölls delvis.

Allt det arbete som Katarina vill att vi ska hålla på med, istället för att minska klimatpåverkan från vägtrafik, pågår alltså redan med full fart.

Katarina har haft många politiska uppdrag, bland annat suttit i kommunfullmäktige sedan 2002 och i kommunstyrelsen sedan 2012. Hon finns också med i regionfullmäktige i Dalarna. Skriver hon mot bättre vetande eller följer hon inte den verksamhet som hon delar ansvaret för?

Richard Holmqvist (Mp), ordförande i Miljörådet och del av den politiska ledningen i Falun 2011-2018

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel