Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Misslyckad bekämpning av brottslighet – hälften känner oro

Otryggheten i Sverige ökar. Notiser om bombdåd, mord och skjutningar är nyheter som det nästan dagligen rapporteras om. Hur blev det så här? Hur blev Sverige det land som ligger i topp när det gäller dödsskjutningar i Europa? Sedan i januari i år har 109 skjutningar inträffat i Sverige där 17 personer dött och ännu fler skadats. Det är tyvärr inte bara skjutningarna som ökat under Löfvens tid vid makten. Misshandel, mord och sprängningar har också ökat. År 2019 anmäldes 257 sprängningar, det är 60 procent fler än 2018. Den utveckling som vi ser är oroväckande och har varit det i flera år, ändå står regeringen handfallen.

Statens främsta uppgift är att garantera medborgarnas säkerhet och trygghet. En uppgift som Löfvens regering misslyckats med totalt. Det syns inte bara i statistiken om det ökade våldet, utan också i BRÅ:s årliga nationella trygghetsundersökning från 2020. Där nästan varannan svensk uppgav att de känner oro över brottslighet i samhället. En rekordhög siffra och ett kvitto på att regeringen inte prioriterat medborgarnas trygghet under sina sju år vid makten.

Det är tragiskt att regeringen inte har gjort mer för att öka tryggheten. Speciellt när polisen själva varnat för att de kriminella miljöerna växer och att det krävs kraftfulla åtgärder för att våldet inte ska fortsätta att eskalera. Trots polisens varningar, medborgarnas oro och statistikens tydliga språk så har regeringens lösningar mot den ökade kriminaliteten lyst med sin frånvaro. I stället har de röstat nej till ett flertal förslag som skulle göra livet svårare för kriminella och ge polisen de verktyg som de själva efterfrågat för att kunna göra sitt jobb.

Socialdemokratin har blivit trött och orkeslös. Nu behövs en moderatledd regering som kan vända den negativa utvecklingen på riktigt. För att lyckas med det krävs kraftfulla reformer som gör reell skillnad. Därför vill Moderata Ungdomsförbundet:

• Höja polisernas löner med 5000 kronor i månaden

• Öka resurserna till hela rättsväsendet

• Slopa ungdoms- och mängdrabatterna

• Bygga fler fängelseplatser

Det Sverige behöver är inte styrkekramar och fina ord. Det Sverige behöver är ett maktskifte och en regering som tar samhällsproblemen på allvar, bekämpar kriminaliteten och ökar tryggheten.

Matilda Ekeblad, förbundsordförande MUF

Nils Julin, distriktsordförande MUF Dalarna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel