Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Miljöpartiet kritiska till stramare flyktingpolitik – "det handlar om människor"

När nu riksdagens diskussioner om framtidens migrationspolitik befinner sig i slutskedet söker färre människor asyl i Sverige än på mycket länge. I det här läget är det fullständigt omänskligt att flera partier pratar om behovet av en tuffare lagstiftning. De här partierna vill inte bara göra den tillfälliga, restriktiva lagen permanent – den ska även skärpas och stramas åt ytterligare.

För Miljöpartiet är det en mycket oroväckande utveckling att det just nu råder en kollektiv förträngning kring asylrättens okränkbarhet.

Att söka asyl är en mänsklig rättighet. Det Socialdemokraterna och de borgerliga partierna nu föreslår är en inhuman politik som undergräver hela tanken bakom asylrätten. I klarspråk innebär det att lagstiftningen skulle innehålla ett reglage för att minska antalet flyktingar när “volymen” har uppnåtts.

Detta innebär i praktiken att barns rätt att leva med sina föräldrar ska vara en regulator man kan vrida av och på. Även antalet så kallade kvotflyktingar som får lämna fruktansvärda flyktingläger för att bosätta sig i Sverige är något man kan justera upp och ner. Konsekvenserna av en sådan lagstiftning blir att utsatta människors enda chans att få skydd överlämnas till skrupelfria smugglare och den livsfarliga Medelshavsrutten.

En stramare lagstiftning skulle minska möjligheten till familjeåterförening för flyktingar som befinner sig i Sverige. Möjligheten att återförenas med sin familj anses nämligen vara en orsak till att nya asylsökande söker asyl i Sverige – familjer ska alltså cyniskt splittras.

Under våren har Röda Korset i två rapporter varnat för att svensk lagstiftning i och med detta riskerar att bli bland den allra hårdaste i EU. Det här är inte den politik som Sverige behöver.

I förhandlingarnas slutskede måste vi nu minnas migrationskomitténs huvuduppgift – att lämna förslag på en human och långsiktigt hållbar migrationspolitik. Flera partier menar nu att den ska innehålla ett volymmål. Men vad är det humana i att stoppa familjer från att återförenas, att utvisa allvarligt sjuka och att minska antalet flyktingar från flyktingläger?

Miljöpartiet kommer att fortsätta driva på för en human och långsiktigt hållbar migrationspolitik. För det finns faktiskt gränser för hur restriktiv flyktingpolitik Sverige kan ha. Det handlar om människor.

Annika Hirvonen Falk (MP), migrationspolitisk talesperson

Kerstin Lundh (MP), regionråd Region Dalarna

Aron Knifström (MP), ordförande för Miljöpartiet Dalarna

Maj Ardesjö (MP), vice ordförande för Miljöpartiet Dalarna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel