Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Miljöpartiet agerar oansvarigt i debatten om asfaltsbanan – byggstopp innebär ett slöseri med miljontals skattekronor

Replik: Företrädare för Miljöpartiet har under en tid kritiserat asfaltsbanan på Lugnet och menar att bygget ska stoppas.

Det märkliga är att den kritiken kommer nu. Frågan har diskuterats i flera år och de avgörande besluten togs i det kommunala bolaget Lufab under 2018 och 2019 i vars styrelse Miljöpartiet är representerat. Miljöpartiet har alltså haft god information och möjlighet att under flera år ifrågasätta banan. När nu Miljöpartiet plötsligt kräver byggstopp innebär det att skattepengar på upp till 11 miljoner kronor riskeras.

När det vidare gäller, som Erik Eriksson formulerar det, att jag styr via ”dekret” som Donald Trump är bakgrunden följande:

Den 2 juni 2020, när bygget av banan redan pågått under några veckor, frågar kommunstyrelsens kultur- och fritidsnämnd om utformning och bansträckningen kan göras om. Det korta svaret är att nej, det går inte då banan berör flera parter och byggs just nu.

Det lite längre svaret är att en ändrad bansträckning skulle innebära en komplicerad dialog där Lufab (som upphandlat bygget), entreprenör, Länsstyrelsen Dalarna (via nytt dispensförfarande angående naturreservatet), Allmänna arvsfonden (bidragsgivare), Föreningen svenska skidspelen och Dalarnas idrottsförbund måste höras. Och som sagt, då måste vi under tiden skicka hem byggjobbarna medan vi återigen pratar igenom detta ärende i ett antal månader. 

Sammantaget skulle det innebära en kostnad på 5-11 miljoner kronor – pengar som kultur-och fritidsnämnden inte har.

Vad som däremot var möjligt att påverka var belysningsstolparnas utformning, sänkning av asfaltsbanans höjd, minskad bredd på en viss del av banan samt banans färg.

Som ordförande i kultur- och fritidsnämnden såg jag det som min skyldighet att snarast upplysa kommunstyrelsen om detta i det fall de önskade att för egen del vidta någon åtgärd för egen räkning. Byggnation pågick som sagt, det var två veckor till nästa nämnd, och kommunallagen medger att ordförande svarar för nämndens räkning om det är brådskande. Det gjorde jag den 5 juni. Detta ordförandebeslut anmäldes sedan till nämnden (där Miljöpartiet är med) den 16 juni och inga invändningar i sak mot svaret till kommunstyrelsen lyftes.

Jag tycker debatten som Miljöpartiet för om asfaltsbanan är märklig. Demokratiska beslut som de själva har varit med i processen kring är fattade. Det är i mina ögon oansvarigt att som Miljöpartiet börja ifrågasätta ett bygge, oavsett vad det är för byggnation, när man väl har börjat bygga. Ett byggstopp nu vore ett rent slöseri med miljontals skattekronor.

Asfaltsbanan på Lugnet kommer att göra området mer tillgängligt för funktionshindrade. Olika ”hjulburna” idrotter, inte minst barn och unga, får möjlighet att motionera och träna utan att behöva trängas med bilar.

Det finns flera goda skäl för banan. Jag tror att de fördelarna överväger banans nackdelar.

Svante Parsjö Tegnér (L), ordförande i kultur- och fritidsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel