Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Mer pengar till försvaret – för Dalregementet och framtiden

Falun kommer från och med 2022 åter bli en regementsort när Dalregementet I 13 återuppstår. Det är en del i försvarsbeslutet som fattades av riksdagen den 15 december.

Att Sveriges försvarsförmåga nu stärks är helt nödvändigt. Etableringen i Falun sker för att öka den militära närvaron i regionen och på så sätt stärka möjligheterna att få hjälp av Nato-länder via Norge vid en konflikt. Utöver skyddet av förbindelserna med Norge blir skyddet av totalförsvarsanläggningar en annan viktig uppgift för Dalregementet.

Moderaterna står bakom de satsningar som nu görs, men anser att försvaret måste få ytterligare resurser för att säkra den långsiktiga finnanseringen av försvarsuppbyggnaden.

Försvarsbeslutet stärker försvaret över hela linjen. Upprustningen av försvaret är helt nödvändig utifrån det osäkra omvärldsläget och på grund av att försvaret varit nedprioriterat under lång tid vilket gör att det finns stora luckor att fylla. Nya förband kommer att sättas upp på en rad platser och ny materiel som ytstridsfartyg, stridsflygplan och artilleri ska anskaffas.

Sammantaget är det stora resurskrävande satsningar som nu påbörjas. Det kräver också långsiktiga besked om ekonomin. Tyvärr så lämnar inte försvarsminister Hultqvist (S) och regeringen de beskeden. I stället så skjuter regeringen finansieringen av satsningarna efter 2025 på framtiden. Det är oansvarigt. Försvarsmakten och de andra myndigheterna behöver långsiktiga besked för att kunna bygga hållbar försvarsförmåga.

Moderaterna har därför föreslagit att försvarsanslaget ska höjas med 5 miljarder kronor år 2026 och ytterligare 5 miljarder för år 2027. På så sätt kan alla de åtgärder som ingår i försvarsberedningens förslag och i försvarsbeslutet finansieras.

Regeringen har dock sagt nej till vårt förslag om ökade resurser. Det gör att det finns osäkerheter kring om alla åtgärder för att stärka försvaret kan genomföras fullt ut. Mot bakgrund av omvärldsläget och behovet att fortsatt stärka försvaret är det fel signal. Därför kommer Moderaterna fortsätta att arbeta för mer resurser till försvaret.

Pål Jonson (M), försvarspolitisk talesperson

Ann-Britt Åsebol (M), riksdagsledamot på dalabänken

Mats Dahlberg (M), kommunalråd Falun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel