Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Mer pengar räcker inte – äldreomsorgen behöver förändras

Regeringen presenterade nyligen efterlängtade satsningar på äldreomsorgen, ett första steg mot en trygg äldreomsorg. Här i Dalarna innebär det ett tillskott på ungefär 83 665 000 kronor. De öronmärkta pengarna måste också gå till äldreomsorgen, inte för att täcka underskott på andra håll. Vi i SPF Seniorerna kommer därför att granska kommunerna för att se till att så sker.

Men enbart nya pengar räcker inte. I de nödvändiga och kommande stegen krävs förändringar av prioriteringar, organisation, arbetssätt och äldres inflytande. Äldreomsorg handlar ofta om komplicerad sjukvård i hemsjukvården och på särskilda boenden. En äldresjukvård som i många kommuner har bristfällig kvalitet, dessutom är det orimligt stora skillnader mellan kommunerna.

Ett allt större vårdbehov har inte följts upp med motsvarande medicinsk kompetens bland personal eller ledning. Det saknas läkare i kommunernas organisation och allt färre sjuksköterskor arbetar inom kommunal äldresjukvård. Vården och omsorgen måste rustas upp och förändras så att äldres behov och trygghet står i centrum.

Nationella minimikrav på både tillgänglighet och kvalitet behövs samt att socialtjänstlagen för omsorgen skärps – insatser till äldre ska ge rätt till goda levnadsvillkor och inte bara skälig levnadsnivå som i dag. Kommunerna måste få anställa läkare, liksom öka andelen sjuksköterskor, vårdbiträden och undersköterskor med högre kompetens samt mer rehabpersonal.

Den medicinska kompetensen måste höjas i kommunerna, både på ledningsnivå och hos dem som arbetar närmast de äldre. Detta kan ske genom att regionerna tar över ansvaret för hemsjukvården och särskilda boenden, eller genom att primärvården i sin helhet övergår till kommunerna, som det en gång var tänkt.

En återgång till det ”normala” inom äldreomsorgen när pandemin väl är över är inget alternativ. Förändringen måste börja nu.

Eva Eriksson, förbundsordförande SPF Seniorerna

Ur Alf Nilsson, distriktsordförande SPF Seniorerna Dalarna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel