Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Medel för att lyckas – EU hjälper Norra Mellansverige att förändra sin industri

 
EU-valet i Dalarna 2019
Visa alla artiklar

Annons

Alla regioner i Sverige och övriga EU är inte jämlika när de ställs inför globaliseringen. Vissa av dem har kunnat dra nytta av den allt snabbare och mer omfattande världshandeln, medan andra fortfarande försöker ta till sig den innovation, digitalisering, utfasning av fossila bränslen och kompetens som behövs för att hävda sig i den globaliserade ekonomin.

Sedan starten av min mandatperiod har jag särskilt uppmärksammat de regioner som känner att de har hamnat på efterkälken. Jag har lovat att EU ska hjälpa dem att ta fram strategier för hållbar ekonomisk utveckling, identifiera sina konkurrenskraftiga områden, samarbeta med andra regioner och framför allt att skapa jobb för sina invånare.

Förra året lanserade jag ett initiativ för att hjälpa tio EU-regioner att förändra sitt näringsliv – Norra Mellansverige var en av dem. Regionen har förlorat en femtedel av sina industrijobb de senaste femton åren, men har många tillgångar att bygga vidare på som avancerad tillverkning med fokus på nya lösningar för resurs- och energieffektiva system, IT samt produktion och distribution av energi. Fram till år 2020 kommer EU att satsa 330 miljoner euro på dessa branscher i Norra Mellansverige.

I samband med initiativet har kommissionens experter tillsammans med regionala aktörer försökt ta reda på vad som håller tillbaka de här tio regionerna, till exempel bristande innovationskapacitet eller regler som hindrar investeringar. Men de har framför allt letat efter lösningar.

En av de största svårigheterna i Norra Mellansverige är övergången till en koldioxidsnål cirkulär ekonomi. Tack vare initiativet för industriregioner kommer Norra Mellansverige att få ett EU-bidrag på 300 000 euro för att inrätta ett laboratorium för de lokala företagens energiövergång.

För mig symboliserar det här initiativet det som EU är bäst på – att stärka regionerna och ge dem medel att lyckas. Genom sitt viktigaste investeringsinstrument, sammanhållningspolitiken, kommer EU att fortsätta att stödja regionerna under nästa årtionde. För Sveriges del innebär det en budget på 2,4 miljarder euro under 2021–2027 som kan investeras i innovation, småföretag och människor.

Corina Crețu

EU:s regionalpolitiska kommissionär

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel