Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Medborgarförslag - utlös nödläge för klimatet!

Medborgarförslag till Dalarnas regionfullmäktige: I Parisavtalet från 2015 beslutade världens nationer att temperaturökningen bör begränsas till max 1,5 grader. Utifrån de åtgärder som hittills har utlovats globalt tyder i nuläget ingenting på att det målet kommer att nås. Istället är vi på väg mot en närmast katastrofal uppvärmning på mellan 3 till 5 grader.

Det är dags att börja behandla klimatkrisen som den kris den faktiskt är!

Lokala och regionala myndigheter kan spela en avgörande roll i att nå en global krislösning. Allt fler länder, regioner, städer och kommuner världen över deklarerar nu ett klimatnödläge.

Vår förhoppning är att Dalarnas regionfullmäktige tar ytterligare ett kliv i sin strävan i att vara en trovärdig del av klimatarbetet och hjälper till att visa vägen i den nödvändiga klimatomställningen. Därför vädjar vi till regionfullmäktige i Dalarna att anta nedanstående förslag om en deklaration för klimatnödläge:

• En deklaration som erkänner och fastställer att vi befinner oss i ett klimatnödläge och att det nödläget varar fram till dess att världens nationer säkerställt att 1,5-gradersmålet uppnås.

• En deklaration som erkänner att nödläget kräver tydligt ledarskap och massmobilisering och att regionfullmäktige vidare åtar sig att i övrigt vidta de akuta, genomgripande åtgärder som krävs för att klara 1,5-gradersmålet.

• En deklaration som ger regionen i uppdrag att skyndsamt ta fram en klimatnödlägesplan och prioriterar planen i regionens strategiska arbete.

• En deklaration som fastställer att regionen i klimatnödlägesplanen prioriterar att samarbeta med andra regioner och kommuner, nationellt såväl som internationellt, för att bygga upp kompetens och kunnande samt ta kompensatoriskt ansvar för en snabb omställning tills högre nivåer tar sitt fulla, relevanta ansvar.

• En deklaration som fastställer att regionen i klimatnödlägesplanen tar på sig att informera alla Dalabor om klimatnödläget och samverkar adekvat med lokala och regionala aktörer för en skyndsam omställning.

Varmt tack också till Greta Thunberg för hennes banbrytande goda insatser för ett bättre klimat. Ett gott tack även till FFF, Fridays for Future, och dess medlemmar och sympatisörer. Vi uppmuntrar fler att underteckna detta medborgarförslag för en utlösning av nödläge för klimatet i Dalarna och globalt!

Ken Swedenborg

FFF, Fridays for Future

Caisa Adamek

Andreas Magnusson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel