Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Medborgarförslag till Dalarnas regionfullmäktige

Den politiska blågröna regionmajoriteten i Dalarna tar liv, genom sin fortsatta vägran till allmän screening för prostatacancer!

Folkkampanjen för sjukvården har under mycket lång tid stött och verkat för allmän screening med både PSA-test och Stockholm-3-test. Redan när vi var representerade i Dalarnas landstingsfullmäktige, motionerade vi om detta. Vi följde sedan upp med att lämna in även medborgarförslag om sådan allmän screening mot prostatacancer.

Socialstyrelsen har i en hälsoekonomisk analys kommit fram till, att en ny screening för prostatacancer är mycket lönsam både för samhället och för hälso- och sjukvården!

Västra Götalands Region har glädjande just beslutat, att börja med allmän screening för prostatacancer. Region Skåne har redan kört screening för prostatacancer ett tag, som ofta är det en region, som är en sann föregångare!

Vi har nu även i frågan om allmän screening för prostatacancer, fått aktivt stöd av en professor och specialistöverläkare, här Olof Akre.

Han säger: "Screening, ett system där alla erbjuds tester, skulle medföra att det blev mer styrsel och struktur på diagnostiken. Det skulle då behövas speciella centra runt om i landet om skötte det här och också hade den kunskap som krävs. Det är också precis det som är poängen med screening, att du skapar mer jämlika förutsättningar för att alla behandlas rätt!" Professorn tillägger: "Folk dör i onödan idag!"

Glädjande har rätt nyligen Sverigedemokraterna i Dalarnas regionfullmäktige lyft vårt ovan nämnda medborgarförslag, och konverterat den till en motion till regionfullmäktige. Mindre glädjande var att en majoritet i regionfullmäktige sedan röstade ner motionen, vilket också hände med vår egen ursprungliga motion i ämnet. Detta har inneburit och innebär, att många chanser, att rädda liv har försummats!

Vi är mycket kritiska här mot regionrådet Ulf Berg (M), som EJ vill gå emot Socialstyrelsens rekommendation om att inte allmänt screena. Det står dock ett regionfullmäktige helt fritt att gå emot Socialstyrelsens tidigare rekommendation om att ej screena för prostatacancer, som inte alls är rättsligt bindande! Socialstyrelsen är ett trögt ställe, som oftast älskar centralisering, och som oftast även tar alltför lång tid på sig, att göra om och göra rätt!

En organiserad allmän screening för prostatacancer som införs nationellt, uppskattar Prostatacancerförbundet skulle rädda minst tusen liv varje år!

Socialstyrelsen har glömt bort den etiska medicinska viktiga regeln om, att om testning av en ny medicin eller metod visar sig ge långt fler räddade liv, ska testet avbrytas och den nya medicinen eller metoden införas direkt!

Folkkampanjen för sjukvården har mycket länge verkat för att nya metoder ska införas i vården. Det var vi som föreslog tredimensionellt ultraljud (3D UL) för specistmödravården, för att rädda livet på hjärtsjuka foster. Tyvärr tog det drygt sex år innan den politiska majoriteten till slut accepterade vårt förslag. Det får inte ta lika lång tid att införa screening för prostatacancer. Inför sådan screening omedelbart, kräver vi!

Ken Swedenborg (ffs)

Partiordförande, Vidareutbildad undersköterska

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel