Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Med den här logiken skulle Sverige haft euro nu – att inte följa folkets vilja om vindkraft är arrogant

 
Vindkraft på Ripfjället
Visa alla artiklar

REPLIK: I sin debattartikel publicerad den 8 oktober, skriver Kurt Olsson varför han anser att resultatet från folkomröstningen i Malung-Sälens kommun, där 52 procent röstade nej och 44 procent röstade ja, är försumbart.

Han har rätt i att folkomröstningar är rådgivande i Sverige, men resonerade man som Kurt, det vill säga genom att anta att alla som inte röstade la sitt förtroende i de styrandes händer, skulle vi i dag betala vårt kaffe och vår bulle med euro och kronan skulle vara ett minne blott.

Räknar man kreativt som Kurt skulle nämligen 53,8 procent av svenska befolkningen ha röstat ja till EMU och 46,2 procent röstat nej. I verkliga fall röstade 55,9 procent nej och 42 procent röstade ja. Inte alltför olika siffror mot resultatet från folkomröstningen om Ripfjället.

Den euroförespråkande, dåvarande S-ledda regeringen tog alltså hänsyn till svenska folkets önskan. Genom att i liknande situation kassera valresultatet visar Kurt Olsson och även Malung-Sälens kommunstyre i stället sin egen arrogans gentemot vuxna människors förmåga att ta kvalificerade beslut.

Vi får inte heller glömma bort att folkomröstningen i Malung-Sälen genomdrevs mot valnämndens rekommendationer i en pågående pandemi. Det är således än mer arrogant att anta att de som inte röstade, gjorde det av förtroende för kommunledningen och inte på grund av rädsla att ådra sig ett dödligt virus.

Vidare ställer Kurt en rad frågor länkade till vad han anser vara mängden kommuninvånare emot vindkraftsparken. Han pratar om ökade skatteintäkter till kommunen. Vi undrar från vad? WDP kommer inte att skattskrivas i Malung.

En annan punkt är kommunens ansvar att bidraga till landets energiförsörjning. Gör vi inte redan det med våra åtta vattenkraftverk? Vattenkraftverk som dessutom kan regleras att producera vid behov. Ett vindkraftverk kan aldrig ta denna hänsyn till efterfrågan då det är beroende vind och utan vind, ingen el.

De företag som vi sägs kunna locka till kommunen i och med vindkraften är inget annat än utopiska fantasier. Föreningslivet kanske får en liten slant, men antalet nya jobb som etableringen kan skapa torde kunna räknas på högst ett par händer. Arrendeavtalet är en ovidkommande liten del av kommunens totala budget som dessutom är beroende av potentiell vinst. Vi har den senaste tiden kunnat läsa i flertalet tidningar om ett stort antal vindkraftsparker som går med förlust, de i Ockelbo kommun för att nämna några. Hur menar Kurt att vi skulle kunna gynnas av detta?

Kurt avslutar med att säga att han vet att vindkraften fungerar. Vi motsätter oss inte det, men vad den dock inte gör är att fungera på ett ekonomiskt, miljömässigt eller energimässigt hållbart sätt. Vindkraftverk genererar en ytterst liten mängd el i förhållande till sin miljöpåverkan och det är dags att vi accepterar detta faktum för vad det är, lägger vindkraften bakom oss och i stället blickar framåt mot en framtid där vi ställt oss upp mot utländska exploatörer och lämnat ett hållbart arv av skog och natur till kommande generationer.

Föreningen Nej till vindkraft på Ripfjället

Christer Gunnarsson

Jers Lena Lilliér

Kristin Lissel

Arne Söderbäck

Hans Öjes

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel