Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Människor på landsbygden ska inte drabbas när storstäderna beskattas för sin miljöskadliga resursanvändning

 
EU-valet i Dalarna 2019
Visa alla artiklar

Alla talar om miljöfrågorna, och mycket bra görs, men det är för lite och och det är för sakta. Klimathotet är inte längre ett hot, det är en verklig kris. Hela världen ser dagligen hur klimatkrisen skapar lokala och globala problem som får allt större omfattning varje år. Men det finns fortfarande möjlighet att undvika en global katastrof och det är endast genom att ingripande politiska beslut fattas.

Det är med en helt ny klimatpolitik som bland annat innebär att resursförbrukning och miljöskadliga produkter och aktiviteter ska beskattas mycket hårdare medan icke-miljöskadliga produkter beskattas mindre än idag.

Politiken måste få en ny riktning. Många partier har goda ambitioner men tycks sakna en grundläggande insikt om situationens allvar och en vision för framtiden. En sådan vision måste utgå från social och ekonomisk trygghet eftersom människor vet bäst själva hur de vill leva sina liv. Människor på landsbygden ska inte drabbas när storstädernas invånare beskattas för sin miljöskadliga resursanvändning. Och istället för att staten ska detaljstyra för att förbättra miljön vill Partiet Vändpunkt att skatteintäkterna ska gå tillbaka till folket. Människor som bor på landsbygden ska få mer pengar tillbaka eftersom de drabbas hårdare av höjda miljöskatter på grund av större behov av att transportera sig längre sträckor och andra högre kostnader.

Partiet Vändpunkt vill utlysa ett nödläge för klimatet. Det innebär att alla initiativ i politiska församlingar och alla beslut och lagar som stiftas med miljöpåverkan måste påtagligt minska klimatpåverkan. Självklart behöver även näringslivet bidra till kraftfulla förbättringar för klimatet. Därför ska motsvarande förpliktelser införas för näringslivet.

Partiet Vändpunkt ställer upp i EU-valet söndagen den 26 maj. Skulle du inte hitta en valsedel med partinamnet förtryckt kan du ta en blank valsedel och skriva Partiet Vändpunkt för hand.

Johan Ekström

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel