Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Malungsbor – rädda våra berg från exploatering

Stefan Löfvén sade i samband med regeringsförklaringen den 21 januari att det är vår uppgift att bevara svensk natur åt våra barn och barnbarn. Han berör därmed den svåra avvägningen mellan det som är kortsiktigt lönsamt och långsiktigt hållbart. Det är bra att han lyfter naturens värde för den moderna människan. Det är tråkigt att lönsamhetsfrågan i verkligheten nästan alltid har företräde framför naturen och miljön.

Malungs-Sälen-borna har begåvats med en storartad natur. Naturresurser lever dock under ständigt hot av exploatering. Genom politiken bestämmer vi i demokratisk ordning vad vi ska bevara. De mäktiga bergen mot Värmlands-gränsen är nu hotade av exploatering från vindkraft-industrins sida. Flera områden i kommunen är aktuella – Ripfjället, Stöllsätersberget och Fageråsen. På det 600 meter höga Fageråsen ska 200 meter höga vindkraftverk resas. Kommunens miljönämnd var negativ till ansökan, men kommunfullmäktige röstade ja.

På Fageråsen har undertecknad Per Lundberg sedan många år en fäbod, där jag bor under sommarhalvårets sex månader och håller djur – kor, getter och höns. Tillstånden till vindkraftbygget är klara. Jag väntar nu på att vindkraftverken, 200 meter höga, ska resas – det närmaste en kilometer från min fäbod. Utöver den förstörda utsikten har jag, djuren och besökare ljud- och ljusstörningar att vänta, Dygnet runt.

Emellertid - tillstånd är beviljat för upp till 200 meter höga verk. Den snabba tekniska utvecklingen har medfört att det ekonomiskt optimala nu är 220 – 250 meters höjd, och vi tar för givet att man följer den trenden. De bolag som avser bygga vindkraftparken – DalaVind AB och tyska WPD - kommer därför att hos kommunen behöva söka nytt tillstånd på den nya höjden, och kommunens tillstyrkan kommer att behövas.

Vi vädjar till kommunens politiker att försvara vår vackra natur. Godtag inte den kommande begäran om höjning av vindkraftverken på Fageråsen. 

Per Lundberg, Malung  

Bertil Helmersson, Svenska Naturskyddsföreningen, Malung  

Claes Ahlén, engagerad naturvårdare, Malung  

Göran Rönning, Tjäderobservatörerna, Borlänge

Jan Hedman, Föreningen Svenskt Landskapsskydd – FSL

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel