Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Majoriteten förhalar och sätter Björbo åt sidan

Behovet av bra demensboenden i Gagnefs kommun är stort. För att komma igång snabbt föreslog oppositionen i september en helhetslösning där man kunde starta utbyggnationen av Björbos boende omgående. Majoriteten har dock förhalat förslaget och meddelar nu istället i en debattartikel att de fortsätter planerna på ett enda stort samlat boende i Mockfjärd. Det är oroväckande eftersom det innebär att Björbo får stå åt sidan.

Det har dock hänt förut att C, S och M ändrat sig. Efter att vi i oppositionen påtalat olämpligheten i att bygga demensboenden i flera våningar skrotades planerna på ett fyravåningsbygge. Även i frågan om ägandeformen ändrade sig majoriteten nyligen till den linje som oppositionen drivit sen valrörelsen 2018. Vi vädjar nu till majoriteten att ändra sig en gång till.

Att kommunen ska äga det nya boendet i Mockfjärd är vi helt överens om. Meningsskiljaktigheterna handlar om hur stort boendet ska vara och om det ska finnas demensboenden i fler kommundelar eller inte. Oppositionens förslag är att bygga ut Björbos boende, bygga nytt i Gagnefs Kyrkby och bygga nytt i Mockfjärd. Majoritetens förslag är att bara bygga ett enda stort samlat boende i Mockfjärd.

Det är viktigt att hela Gagnef ska leva. Allt kan inte centraliseras. Genom att omgående bygga ut i Björbo kommer byggnationen igång snabbt och det säkerställer att boendet där blir kvar. I och med att boendet blir större kan man även samordna nattpersonalen mer effektivt, vilket ger en besparing på två miljoner per år.

I Gagnefs kyrkby finns det redan uppvärmning och kök på plats, vilket minskar investeringskostnaden med 15 miljoner vid ett nybygge. Där ges dessutom möjligheten att skapa en demensby där man erbjuder annan service, som exempelvis fotvård, hårvård och butik.

Att bygga demensby har tidigare gjorts i såväl Danmark som Holland och med gott resultat. Hur den ska utformas skiljer sig åt, men fokus är på att bekräfta det som fortfarande är friskt hos de boende, så att känslan av förlust, utanförskap och försämrad livskvalitet minskar.

När man byggt i både Björbo och Gagnef behöver boendet i Mockfjärd inte bli lika stort som det nu planeras. Därför blir vårt förslag billigare att genomföra.

Det är viktigt att ta hänsyn till anhörigperspektivet och demensförbundets rekommendationer när man planerar ett nybygge. Det är också viktigt att hela Gagnef fortsätter leva och att bygget kommer igång snabbt. Därför behöver planerna på ett stort samlat boende skrotas och spaden sättas i marken för demensboenden i flera kommundelar.

Den samlade oppositionen i Gagnef

Anders Bengtsson

KD, oppositionsråd

Patrik Andersson

KOSA, gruppledare

Christer Iversen

L, gruppledare

Maria Alfredsson

MP, gruppledare

Robert Österlund

V, gruppledare

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel