Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Magstark utmålning av oss socialdemokrater – tydligt att M är pressade i skolfrågan

Replik: Björn Ljungqvist (M) och Mats Dahlberg (M) skriver om Faluns skolstruktur. Det är helt tydligt att Moderaterna i Falun börjar bli pressade. Deras plan att lägga ner flera skolor samt förskolor i kommunen har stött på patrull.

Redan förra året fick de stoppa sitt förslag om nedläggning av två skolor. Nu kommer Moderaterna med ett nytt förslag där fyra skolor och två förskolor ska läggas ner. Förslaget har fått en massiv kritik från många kommuninnevånare och Moderaterna vet att de inte har någon politisk majoritet för sitt förslag. Det är helt klart att någon form av skademinimering måste göras. Alltså kommer Moderaterna fram till att utmåla oss socialdemokrater som ett oansvarigt parti och som att vi anser att man “ska bortse från ekonomi”. Det tvekas inte heller för att beskylla Socialdemokraterna för att inte bry oss om barnen eller medarbetarna i skolan.

Detta sätt att försöka föra politik är lite väl magstarkt. Vi socialdemokrater vet att en bra barnomsorg och en bra skola kostar. Ja, faktiskt är det så att barn måste få kosta. Det är därför vi under flera år har lagt mer pengar i vår budget på barn och ungdomar än den styrande minoriteten. 

Vi socialdemokrater har varit mycket tydliga med att vi vill att hela Falun ska leva – att även den tredjedel som bor utanför tätorten ska erbjudas god service.  Vi tycker att det är viktigt att bygga en skola för alla. Det innebär bland annat att vi aktivt arbetar för att alla barn som går ut grundskolan ska ha betyg så att de erbjuds plats på våra olika gymnasieprogram. 

Socialdemokraterna fortsätter också arbetet med att snabbt fånga upp barn med ohälsa och att se till att de genom olika insatser kan fortsätta sin skolgång. 

I juni presenterades en skolutredning som nu under hösten ska diskuteras i nämnden. I utredningen finns en mängd förslag. En del är bra, andra kommer att kräva mycket mer fakta, analyser och konsekvensbedömning innan det kan beslutas för eller emot. Och några förslag, till exempel nedläggningar av skolor och förskolor, vet vi redan idag att vi är oeniga om.

Jag och resten av Socialdemokraterna ser fram emot diskussionerna i höst och hoppas att de kan föras på ett anständigt och konstruktivt sätt. Det är vi skyldiga både oss själva och våra medborgare.

Berit Fredricsson (S), andra vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Falu kommun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel