Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Magnifik teknikframgång eller jättesnigel - jag håller inte med Jens Runnberg

Jens Runnberg ondgör sig i tisdagens NLT över ”en groteskt överdimensionerad plåtsnigel, en konstruktion som blev över efter en ABB-leverans till Kina”. När förslaget först väcktes att ställa upp ABB:s rekordtransformator på paradplats framför Stadshuset var min intuitiva reaktion samma som Jens – av samma skäl som Jens anger. Trots att rekordtransformatorn, eller Krafttanken som det officiella namnet är, väl kan symbolisera kulmen på min 53-åriga yrkesverksamhet.

ABB är tillsammans med Ericsson, Atlas Copco, Sandvik med flera företag tekniskt världsledande inom sina respektive områden på ett sätt som är unikt för det lilla landet Sverige. Rekordtransformatorn är det yttersta exemplet på en industrigren, kraftöverföring med högspänd likström (HVDC), inom vilken ABB varit världsledande alltsedan den första överföringen med denna teknik togs i drift 1954 mellan fastlandet och Gotland.

ABB har lett denna utveckling tekniskt och marknadsmässigt sedan dess med en marknadsandel överstigande 50 procent. Med hjälp av rekordtransformatorn kan Kina överföra mer effekt på en enda kraftledning än den kraft som överförs på åtta 400 kV kraftledningar från Norrland till Mellansverige.

När Krafttanken invigdes kunde jag inte låta bli att känna stolthet att ha varit delaktig denna utveckling. Ett tidigare utvecklingssteg inom denna teknik gav år 2008 fem ingenjörer IVA:s Stora Teknikpris för utvecklingen av motsvarande rekordtransformator då för 800 kV. Nu har utvecklingen gått vidare och rekordtransformatorn arbetar vid 1100 kV. Denna rekordtransformator slutprovades i Ludvika 2018 och innanmätet sändes till Kina. Lådan är tyvärr för stor för att transporteras med tillgängliga transportmedel och blev därför kvar i Ludvika.

Häromdagen vid Luciafirandet gjorde jag en personlig gallup bland ett dussintal Ludvikabor varav flertalet tidigare arbetat på ABB. Reaktionen var genuin stolthet över Krafttanken och uttryck som ”nu har vi satt Ludvika på kartan” var frekvent förekommande. Detta sällskap var övertygade om att Krafttanken under många år kommer att utgöra ett framträdande landmärke stolt symboliserande Ludvikas och Sveriges exceptionella ingenjörskunnande. Även jag har börjat tycka om jättesnigeln.

Gunnar Flisberg

Slutade år 2011 på ABB efter 45 år med försäljning av HVDC, som inbringat många tiotals miljarder av order med motsvarande sysselsättning hos ABB.

SVAR DIREKT: När Gunnar Flisberg ska försvara jättesnigelns placering gör han det genom att upplysa om att ABB-pensionärer i en enkät han själv gjort tycker om den samt genom att hänvisa till ABB:s försäljningssiffror.

Det är i stort sett ingen som vill diskutera vad som är en lämplig placering för plåtmonstret - och desto fler som vill förklara att ABB är världsledande, i texter överbelastade med tekniska och ekonomiska uppgifter.

Sådana resonemang visar i sig precis varför politikerna varit så gränslösa inför ABB. Kilovolt och försäljningsbelopp är irrelevanta - dessa är inomindustriella perspektiv som aldrig borde flyttat utanför industriområdet.

Den offentliga miljön är inte till salu och aldrig så goda exportsiffror för ett företag ska ge det rätt att utforma den mest känsliga offentliga miljön i en stad.

Politikerna i de finaste tjänsterummen i det där stadshuset har visat en grov brist på integritet gentemot ABB när man gick med på att förfula Ludvika på detta förskräckliga sätt.

Plåtsnigeln borde flyttas till ABB omedelbart.

Jens Runnberg

Politisk redaktör

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel