Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: M: Ingen förtur till bostäder i Borlänge

Fesal Alyas moderaterna ställde en fråga i Socialnämnden om hur många som tilldelats bostad för sociala ändamål åren 2019 och 2020 och fått förtur i bostadskön.

Majoriteten i Borlänge har beslutat att 60 lägenheter per år ska användas för sociala ändamål. De styrande på Röda vägen anser att denna grupp ska ha förtur och få lägenhet helst utan väntetid. 60 lägenheter om året, det är 5 i månaden och 600 på 10 år. För den skötsamme Borlängebon eller för den som fått arbete och ska flytta hit för att bo och arbeta i kommunen finns ingen förtur. För dessa gäller att ställ dig sist i kön och se hur de utvalda får gå före. Vi moderater anser att det är fel. Alla Borlängebor och de som vill bosätta sig i Borlänge ska behandlas lika. Det är inte rättvist att ha en gräddfil för vissa.

Tunabyggen har färdigställt ett byggprojekt med 78 lägenheter på Studievägen i västra Borlänge. Ett misslyckat bostadsrättsprojekt. Tunabyggen lyckades inte hitta tillräckligt många som vill lägga sina besparingar på att köpa en nybyggd lägenhet i västra Borlänge. Nu blev det hyresrätter och vi får väl anta att åtminstone 60 av dessa fylls med hyresgäster ur den prioriterade gruppen.

Vad ska då unga Borlängebor som inte hunnit spara till en kontantinsats och levt på studiemedel göra? Alla kanske inte har en förälder som kan lägga upp en 350 000–400 000 kr. Tyvärr så får vi nog säga att du bör nog söka dig till en kommun dit du är välkommen, för i Borlänge är du inte prioriterad.

Vi moderater anser att det inte ska förekomma någon gräddfil till bostad i Borlänge överhuvudtaget. Det är inte en kommunal uppgift att ordna bostad åt bostadssökande.

Svaret på Fesal Alyas fråga i socialnämnden om hur många som fått förtur på grund av sociala ändamål var för år 2020 att 29 fått gå före i kön. För 2019 hade man inga uppgifter för uppgifterna var raderade.

Peter Henriksson, M, 2e vice ordförande socialnämnden

Kerstin Borg, M, ledamot socialnämnden

Fesal Alyas, M, ledamot socialnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel