Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: M har fel – "kvalitet kostar"

Replik: Jag instämmer med Moderaterna i att vi ska ha hög kvalitet, meningsfulla aktiviteter, en hög kontinuitet (det vill säga att de äldre inte ska behöva träffa fler personer än nödvändigt), personal med adekvat utbildning och att de också har möjlighet till vidareutbildning. Men att kvalitet kostar, verkar Moderaterna inte ta hänsyn till i sitt svar till mig.

Moderaterna säger att jag har rätt i att de inte vill anställa fler inom omsorgen. Jag skulle vilja hävda att det är en försköning av verkligheten. Moderaternas politik kommer inte att leda till färre nya anställningar, den kommer leda till att fler får sparken.

Cirka 75 procent av omsorgsnämndens budget är rena personalkostnader. Till det tillkommer lokalkostnader samt nödvändig utrustning och medicin. Har man med andra ord tänkt dra ner på verksamheten (samt satsa 364 miljoner mindre än den politiska majoriteten) så kommer det att slå hårt mot verksamheten.

Omsorgsnämnden har under en lång tid tagit ansvar för budgeten och kommunens ekonomi. Vi har genomfört en rad åtgärder för att åstadkomma en ekonomi i balans. Så att tro att omsorgsnämnden enkelt kan rationalisera bort mångmiljonbelopp per år stämmer inte alls överens med verkligheten! Medarbetare och chefer har istället tagit ett stort ansvar och tagit fram tänkbara förslag som de sedan har fått genomföra.

Det ekonomiska läget är fortsatt tufft och coronapandemin har inte varit till kommunsveriges fördel. Därför har den politiska majoriteten föreslagit ett större sparpaket där vi främst kommer att spara på kommunens administration. Men läget i omsorgen hade varit mycket tuffare om Moderaterna styrde Borlänge. På grund av ett ”snittvärde” så vill Moderaterna spara på kärnverksamheten – detta mitt under pågående pandemi.

Kvalitet kostar. Och det är förvånansvärt att Moderaterna tror att de får igenom all fin politik de pratar om med 364 miljoner mindre i sin budget än den politiska majoriteten.

Anita Nordström (S), ordförande omsorgsnämndens i Borlänge

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel