Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Ludvikas problem är självförvållade och kärnverksamheten blir lidande

Replik: Att Ludvika är i mycket stort behov av mer ordning och reda är jag och signaturen "Ludvikabo" helt överens om. Jag kan fylla på med att efterlysa förmågan att se kommunens verksamhet och ekonomi som en helhet – allt för att värna och prioritera vård, skola och omsorg, kommunens kärnverksamheter.

Min bild är att infrastrukturprojekt och investeringar i byggnader prioriteras och tillåts svälla över sina bredder. Konsekvensen av detta agerande blir att kapitalkostnaderna och förvaltningarnas därpå ökade kostnader för hyror och drift tränger ut själva verksamheten. Att exempelvis Solviksskolan blev över 40 miljoner kronor dyrare än tänkt höjer den hyra som social- och utbildningsförvaltningen ska betala till Ludvika kommunfastigheter och minskar därmed utrymmet för själva verksamheten – läs lärarlöner och antal lärare.

Du avslutar din insändare med orden ”det förblir väl bara en dröm att partier ska ta sitt ansvar och låta nominera endast kompetenta personer till nämnder och bolagsstyrelser.” Därför vill jag beskriva hur jag försöker ta mitt ansvar i uppdraget som ledamot i samhällsbyggnadsnämnden där jag sitter sedan senaste valet och även i min roll som lokal ordförande.

Jag efterlyser ofta bättre beslutsunderlag i form av ekonomisk redogörelse och vad som ligger till grund till förslaget – senast i samband med beslutet kring de kraftigt höjda kostnaderna för ombyggnationen av riksvägsgenomfarten. Ordförandeberedningens förslag till beslut var att rekommendera kommunstyrelsen att godkänna den nya budgeten. Underlaget till varför kostnaderna ökat så påtagligt var i mina ögon undermåligt. Därför meddelade jag innan mötet att jag ämnade reservera mig mot beslutet. Det resulterade i att frågan lyftes ut ur dagordningen.

När frågan sedan kom upp på nästkommande möte presenterade tjänstemannen en mycket väl genomarbetad redogörelse över varför kostnaderna ökat. Kortfattat: det är ett mer omfattande projekt. Därmed kunde jag med gott samvete delta i beslutet.

Det finns en uppenbar kompetens bland våra hårt arbetande tjänstemän. Felorsakerna hittas troligen mer ofta på den politiska sidan.

Även jag avslutar med en dröm och den är att fler av alla kompetenta personer som finns och verkar i Ludvika blir en del av det demokratiska uppdraget. I min roll som ordförande försöker jag hela tiden förmå fler att ta det steget. Vi har tack och lov fått in flera mycket starka kort i vårt gröna liberala lag. Men vi måste bli fler. Inte för partiets skull, utan för Ludvikas.

Vi står mitt i och inför stora utmaningar. Somliga utan egen förskyllan, andra helt och hållet självförvållade. Du och alla andra som känner samhörighet med vår politik är varmt välkomna att kontakta mig för en pratstund om ett engagemang för ett bättre Ludvika.

Claes Söderberg (C), ordförande Ludvika-Grangärde Centerkrets, ordinarie ledamot samhällsbyggnadsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel