Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Ludvika borde prioritera kärnverksamheter istället för att bygga kostsamma biosalonger

Ludvika kommuns helägda fastighetsbolag LKFAB lanserar i Nya Ludvika Tidning affärsidén att bygga två nya biosalonger i Ludvika folkets hus festsal. Affärsupplägget skulle vara ett samarbete med ett externt biografbolag. Ludvika skulle därmed få fyra biografsalonger.

Det är positivt att olika idéer prövas för att för öka samhällsnyttan och utbudet av aktiviteter i Ludvika men informationen om affärsupplägget redovisar inte någon solid grund. Marknadsunderlag, kostnader och påverkan på existerande aktiviteter saknas. Finansieringen av LKFAB möjliga deltagande beskrivs inte heller.

Festsalen används nu för bland annat kommunfullmäktigesammanträden, PRO-danser, SPF-möten, politiska sammankomster och mycket mer. LKFAB har inte presenterat någon plan för var dessa aktiviteter fortsättningsvis ska genomföras. En ombyggnad av festsalen tvingar alltså sannolikt fram andra följdinvesteringar.

Filmkonsumtion är numera dessutom en web- eller TV-baserad aktivitet. Den rådande pandemin har säkerligen bara förstärkt den web-baserade filmkonsumtionen ytterligare. En framgångsrik satsning fodrar därför sannolikt en reviderad strategi för att både återta och öka marknadsandelar för biografvisning.

Den indikerade dubbelfunktionen för biograferna som konferensplatser är ytterligare en ny marknad för Ludvika. Marknadsundersökningar måste då göras för att komma fram till vad som gäller och förväntas i Ludvika.

LKFAB:s ekonomi redovisas tillsammans med övriga kommunala aktiviteter i en gemensam koncernredovisning. En biografbyggnation påverkar alltså Ludvika kommuns samlade finansiella position.

Jag anser därmed att det är fundamentalt att säkerställa att kärnverksamheter som skola, omsorg och vägar fungerar väl och prioriteras vid kommunens planering. LKFAB måste redovisa en analys och plan som visar en sund affär innan ett bioprojekt med ombyggnad av festsalen till biosalonger sker. Kommunen måste samtidigt analysera möjliga effekter av etableringen på Ludvika stadskärna.

Hans Gleimar (C), oppositionsråd i Ludvika

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel